Najnovije

POLJOPRIVREDNICI NASTAVLJAJU PROTEST: Svi prilazi rafineriji blokirani

Poljoprivrednici iz Vojvodine i danas su organizovali protest i traktorima blokirali saobraćajnice u više gradova, uz naizmenično propuštanje saobraćaja u trajanju od sat vremena.

Poljoprivrednici (Foto: Jutjub)

Saobraćaj je danas bio blokiran na značajnim saobraćajnicama u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Požarevcu, Čenti, Gložanu, Rači Kragujevačkoj, Čelarevu, Dolovu, Bavaništu, Kuzminu, Tovariševu, Baču, Brestovcu, Bačkom Petrovcu, Pivnicama, Srpskoj Crnji i Banatskom Novom Selu.

Kako je ranije najavljeno, blokade traju "do večernjih časova", a u toku noći će saobraćaj biti prohodan.

Svi ulazi u rafineriju Novi Sad su blokirani i dalje, a kako je za Tanjug rekao Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika, blokadu rafinerije 24 sata, neće prekinuti do ispunjenja zahteva.

Razlog za blokiranje rafinerije je, kako kažu, neispunjen dogovor o ukidanju akcize na naftne derivate za poljoprivrednike.

"Takođe, Zakon o robnim berzama donet je 2021. godine, ali ne predviđa tzv. finansijske derivate kao što su fjučersi i opcije. Za donošenje takvog zakona i njegovu implementaciju neophodna je pomoć države i to kako u logističkom tako i finansijskom smislu. I za postojeći zakon koji predviđa garancije za trgovanje na berzi potrebna su sredstva za formiranje garantog fonda. Država treba da se uključi, i pomogne formiranje takvog fonda. Što se tiče javnih skladišta, ne treba ništa više, samo da se revitalzuje i ponovo stavi u funkciju i sistem javnih skladišta i institucija Kompezacioni fond, i da se nastavi dobro zamišljen sistem koji je po svom donošenju sasvim dobro funkcionisao", rekao je Slankamenac.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Marko Gabrić rekao je da su danas nastavili sa blokadom putnog pravca Subotica - Stari Žednik.

"Upravo krećemo u poslednju vožnju za danas, nastavljamo i sutra. Na ulici smo do ispunjenja zahteva koje smo uputili ministarstvu", rekao je Gabrić za Tanjug.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da će subvencije za poljoprivredu za 2024. godinu iznositi 100 milijardi dinara, i da će one biti raspoređene na 34 mere za poljoprivrednike.

Ona je pozvala sva udruženja poljoprivrednika da iznesu predloge o raspodeli novca, a komentarišući to što poljoprivrednici štrajkuju već treći dan, rekla je da oni ne žele da razgovaraju, iako je svih 13 tačaka sporazuma koji je potpisan u maju ispunjeno.

"Vrata i ministarstva i vlade i predsedništva su za njih širom otvorena, ali poljoprivrednici neće da razgovaraju", rekla je Tanasković.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA