Najnovije

GRCI ŠALJU POMOĆ GAZI: Obratili se i Izraelu

Grčka hoće da pomogne:

On je, dan nakon sastanka sa izraelskim i palestinskim kolegama, naveo da je u stalnoj komunikaciji sa obe strane i naglasio da je relativni optimista kada je reč o pozitivnim pomacima, preneo je Rojters.

Gerapetritis se u četvrtak sastao s palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom Al Malikijem u Ramali i izraelskim kolegom Elijem Koenom u Jerusalimu, nakon čega je rekao da veruje da Izrael razmatra da dozvoli povećanje pomoći Gazi, kao i da želi da čuje sve moguće opcije.Grčka podržava Kiparski predlog - da se otvori pomorski koridor za proširenje kapaciteta za pružanje pomoći palestinskoj enklavi preko prelaza Rafa iz Egipta, navodi Rojters.

"Druga alternativa je preko luka u Izraelu, a zatim i preko severne ulazne tačke u Gazu", rekao je Gerapetritis. Naglasio je i da treba naći najbolji put za to, kao i da je neophodna humanitarna pauza u borbama.
"Poštujemo pravo Izraela na samoodbranu, ali mora biti u skladu s međunarodnim pravom i humanitarnim vrednostima", dodao je Gerapetritis.

Poručio je da bi palestinski narod trebalo da bude jasno razlikovan od Hamasa."Ne možemo više da trpimo situaciju u Gazi zbog humanitarnih moralnih vrednosti koje svi moramo da prihvatimo i to odmah", naveo je šef grčke diplomatije.    

Kada je reč o mogućem prilivu izbeglica, istakao je da je Grčka spremna da primi unesrećene ljude, podsećajući na nedavni pakt o azilu koji su dogovorile države Evropske unije.Atina je više puta osuđivala napad Hamasovih militanata na Izrael 7. oktobra, a s druge strane veruje i da joj istorijske veze sa arapskim svetom daju posrednički kredibilitet, navodi Rojters.

UKRAJINCE NA LEVOJ OBALI DNJEPRA NE UNIŠTAVA SAMO RUSKA ARMIJA: Vreme postaje loše, otkriveni su kao topovsko meso

Izvor: Tanjug.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA