Najnovije

BEJRUTSKI MODEL ZA TALAČKU KRIZU: Lideri Hamasa napuštaju Gazu?

U Izraelu se razgovara o mogućnosti da se dozvoli liderima palestinskog pokreta Hamas, uključujući njegovo militantno krilo, da slobodno napuste pojas Gaze u zamenu za oslobađanje svih talaca, objavio je list Jediot Ahronot.

Hamas (Foto: Jutjub)

Kako se navodi u članku, likvidacija imovine organizacije i njene infrastrukture u enklavi može potrajati godinama, i što je najvažnije, dovesti do velikih gubitaka.

„Zbog toga u Izraelu i u međunarodnoj zajednici kruže ideje koje će skratiti ovaj proces i što pre postići predaju Hamasa u pojasu Gaze. Zainteresovani za to razmatraju mogućnost egzodusa pripadnika vojnog krila Hamasa, uključujući njegove lidere, iz Pojasa Gaze uz saglasnost Izraela, koji će moći da spasu živote u zamenu za oslobađanje svih talaca“, navodi list.

Autor članka povlači paralelu sa „bejrutskim modelom 1982.“, kada su članovi Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) na čelu sa Jaserom Arafatom mogli da se povuku iz Bejruta, opkoljenog izraelskom vojskom, u Tunis.

Kako navodi list, o ovoj temi se nedavno više puta govorilo u štampi, kao i na raznim sastancima uz učešće izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Navodno, Netanijahu je „pokazao veliko interesovanje“ za inicijative koje su tamo iznete i tražio dodatne materijale.

Istovremeno, kako piše Jediot Ahronot, takav pristup neće dozvoliti postizanje nekih od ratnih ciljeva koje navodi izraelsko rukovodstvo. Na primer, iskoreniti aktivnosti hiljada Hamasovih aktivista i uništiti vojnu infrastrukturu sa svim tunelima, bunkerima i fabrikama raketa.

Prema različitim izvorima, oko 150 Izraelaca je zarobljeno od strane Hamasa. Sam pokret je naveo da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 zarobljenika.

Juče je brigadni general Icik Koen rekao je da se jedna od jedinica Izraelskih odbrambenih snaga, 162. divizija, približila kapiji grada Gaze. Pre toga je pres služba oružanih snaga jevrejske države pojasnila da izraelska vojska vodi žestoke borbe sa Hamasom u dubini enklave.

Intervju generala Zalužnog pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA