Najnovije

DETALJI SPORAZUMA SRPSKE RADIKALNE I STRANKE I NAPREDNJAKA: Žučna rasprava sa novinarom N1 televizije (VIDEO)

 U znaku priprema za dolazeće lokalne izbore, dve političke stranke u Srbiji, Srpska napredna stranka i Srpska radikalna stranka, su ozvaničile svoje koaliciono partnerstvo. Koalicioni sporazum, koji je juče potpisan, predstavlja osnovu za zajednički nastup ovih stranaka na predstojećim izborima.

Aleksandar Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, pružio je potpunu podršku ovoj političkoj saradnji: "Mi smo sklopili koalicioni sporazum, ja sam lično potpisao koalicioni sporazum juče i imamo koalicionu zajedničku listu," podelio je Šešelj sa novinarima.

S obzirom na to da obe stranke dele određene političke vrednosti, ovo partnerstvo se čini kao strateški potez koji cilja na konsolidaciju desnice u Srbiji, sa jasnom namerom da se učvrsti politički uticaj na lokalnom nivou. Šešelj je istakao da koalicija nije samo za Beograd, već za mnoga druga mesta u zemlji.

“Uvereni smo da ćemo posle narednih parlamentarnih izbora u Skupštini Republike Srbije predstavljati najsnažniju nacionalnu opciju u srpskom parlamentu. Zalagaćemo se da Srbija prestane sa takozvanim procesom evropskih integracija, zato što smo uvereni da se sva nacionalna nesreća, koja se dešava u Srbiji, da se svi problemi koje Srbija ima na privrednom planu i svi pritisci koji su povezani sa našom spoljnom politikom, upravo, pre svega, tiču procesa evropskih integracija. Smatramo da je to put koji je poguban po Srbiju, smatramo da na tom putu možemo dalje da očekujemo samo rastakanje i naše teritorije i naše državnosti i da na tom putu ne možemo da očekujemo nikakav boljitak za građane Srbije, kao što smatramo i da Srbija apsolutno nema nikakvu šansu, čak i ukoliko bi pozitivne okolnosti postojale, da postane jednog dana članica Evropske unije”, dodao je Šešelj.

Kritikovao je i izveštavanje nekih medija, ocenjujući ga kao neobjektivno: "Video sam nekakva razmišljanja, čak i neke laži na vašoj televiziji juče, neke ljude koji znaju ko koliko ima glasova i kako se koji glasač izjašnjava."

Iako koalicija ima za cilj da se bavi pre svega lokalnim pitanjima, ne može se zanemariti činjenica da ovaj sporazum može imati i šire nacionalne implikacije, imajući u vidu značaj i uticaj ovih stranaka na političkoj sceni Srbije.

Aleksandar Šešelj, izneo je svoje viđenje nedavno formirane koalicije koja je već izazivala kontroverze zbog njihovih prethodnih ideoloških razlika i istorije konflikata.

"Ne vidim zašto bi koalicija bila predmet kritike," izjavio je Šešelj odgovarajući na pitanja novinara, podsećajući da ovo nije prvi put da se SNS i SRS nalaze u predizbornom savezu. Istakao je da su vremena i okolnosti različiti u poređenju sa prošlošću i da političke stranke moraju da se prilagođavaju aktuelnim trendovima i potrebama društva.

Šešelj je oštro kritikovao one koji, po njegovim rečima, žive u prošlosti i pokušavaju da zadrže politički narativ u vremenu pre više od decenije. "Bilo je teških reči i ozbiljnih konfrontacija," priznao je on, ali je takođe naglasio da su "mirna koegzistencija i periodi saradnje takođe bili deo zajedničke istorije."

U svetlu izazova koji stoje pred Srbijom, Šešelj je podvukao da je za SRS bolje da bude u koaliciji sa SNS u Beogradu nego sa drugim strankama čiji su politički stavovi značajno različiti od njihovih. "Nama je uvek bilo bliže da izaberemo Aleksandra Vučića," rekao je on, ističući osnovne vrednosti koje dele obe stranke.

Kada je novinar Petar Gajić ukazao na prethodne izjave predsednika SRS u vezi sa Albinom Kurtijem i američkom politikom, Šešelj je rekao da je normalno da u politici dođe do sukoba, ali da to ne znači nepremostive razlike. "Uverenja se ne menjaju lako," zatvorio je Šešelj, "i upravo zbog tih uverenja nismo u republičkoj koaliciji."

Ovaj koalicioni sporazum otvara pitanja o budućim političkim promenama u Srbiji i pokazuje da, uprkos prošlim razlikama, politička dinamika ove dve stranke može uticati na smer kojim će se kretati grad Beograd, kao i cela zemlja u periodu koji dolazi.

RUSI GUBE U HERSONU: Ukrajinci se pregrupisali, pa jako udarili (MAPA)

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA