Najnovije

GENERAL ZALUŽNI: To nije ta matematika, to nije ta vojska

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni je dao intervju američkom listu The Economist.

Valerij Zalužni (Foto: Oružane snage Ukrajine)

Glavnokomandujući ukrajinske vojske je rekao da je Rusija „poboljšala svoju protivvazdušnu odbranu“, napominjući da rakete iz novih ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 mogu doći do granica grada Dnjepropetrovska. Istovremeno, Zalužni se požalio da zapadno oružje koje je prebačeno u Kijev gubi na upotrebljivosti zbog sporosti u isporukama, zahvaljujući čemu Rusija uspeva da unapredi svoj arsenal. Posebno je ukazao na nove rakete za sistem PVO S-400, što je učinilo američke lovce F-16, čiju isporuku Ukrajina očekuje sledeće godine, „manje korisnim“ za Oružane snage Ukrajine.

Navodimo najinteresantnije delove intervjua:

„Kao i u Prvom svetskom ratu, dostigli smo nivo tehnologije koji nas zbunjuje. Najverovatnije neće biti dubokog i lepog prodora.

Ako pogledate NATO udžbenike i matematiku koju smo učili, četiri meseca je trebalo da nam bude dovoljno da stignemo do Krima, da se borimo na Krimu, da se vratimo sa Krima i ponovo uđemo i izađemo.

...

Prvo sam mislio da nešto nije u redu sa našim komandantima, pa sam neke od njih smenio. Onda sam pomislio da možda naši vojnici nisu pogodni za ovu svrhu, pa sam vojnike prebacio u druge brigade.

...

Prosta činjenica je da mi vidimo sve što neprijatelj radi, a oni vide sve što mi radimo. Da bismo izašli iz ovog ćorsokaka, potrebno nam je nešto novo, poput baruta, koji su Kinezi izmislili i kojim se još uvek ubijamo.

...

Najveći rizik od rovovskog rata na iscrpljivanje je taj što bi se mogao povući godinama i iscrpiti ukrajinsku državu. Treba tražiti rešenje, treba naći ovaj barut, brzo ga savladati i iskoristiti za brzu pobedu. Jer pre ili kasnije ćemo otkriti da jednostavno nemamo dovoljno ljudi za borbu.”

Izveštaj ruske vojske pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA