Najnovije

NEBENZJA: Izrael je okupator, nema pravo na samoodbranu

Stalni predstavnik Rusije pri UN istakao je da Sjedinjene Države pokušavaju da predvode Savet bezbednosti kako bi legitimizovale kopnenu operaciju Izraela u Pojasu Gaze, koja bi mogla da dovede do sukoba u celom regionu.

Vasilij Nebenzja (Foto: RIA Novosti)

Izrael nema pravo na samoodbranu kao okupatorska sila, a to potvrđuje zaključak Međunarodnog suda pravde iz 2004. godine, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na vanrednoj sednici Generalne skupštine o Palestini.

"Sve što SAD i njeni saveznici mogu da urade jeste da razgovaraju o navodnom pravu Izraela na samoodbranu, iako kao okupatorska sila nema to pravo, što je potvrđeno savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde iz 2004. Takvo ponašanje Sjedinjenih Država i njihovih satelita je licemerno, jer u drugim situacijama pozivaju na poštovanje humanitarnog prava, stvaraju istražne komisije, uvode sankcije onima koji silu zapravo koriste samo kao poslednje sredstvo za zaustavljanje decenija nasilja", kazao je Nebenzja.

Naglasio je da Rusija poziva da se hitno zaustavi krvoproliće u palestinsko-izraelskom sukobu kako se kriza ne bi proširila na ceo Bliski istok.

"Pozivamo zaraćene strane da zaustave krvoproliće i pruže priliku posrednicima da rade na diplomatskom rešenju, uključujući hitno oslobađanje talaca. Pre ili kasnije, tim putem će se morati ići. Pitanje je samo koliko će nevinih ljudi poginuti za to vreme", naveo je predstavnik RF.

Borite se protiv terorista, ne protiv civila

Nebenzja je dodao da Rusija priznaje pravo Izraela da osigura svoju bezbednost i da to može biti u potpunosti garantovano samo ako postoji pravedno rešenje palestinskog problema na osnovu poznatih rezolucija Saveta bezbednosti UN.

"Moskva ne uskraćuje Izraelu pravo da se bori protiv terorizma. Ali borite se protiv terorista, a ne protiv civila", poručio je.

Sjedinjene Države pokušavaju da predvode Savet bezbednosti UN kako bi legitimizovale kopnenu operaciju Izraela u Pojasu Gaze, koja bi mogla da dovede do sukoba u celom regionu, izjavio je stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja 

"Cilj naših američkih kolega nije samo da skrenu pažnju sa neuspeha sopstvene politike i prebace odgovornost sa bolne glave na zdravu, njihov zadatak je i da pokušaju da povuku Savet bezbednosti ka legitimisanju kopnene operacije Izraela u Gazi", naveo je ruski diplomata.

Ruski diplomata je podsetio na situaciju sa zonom zabranjenih letova u Libiji 2011. godine, rekavši da Zapadu nije bilo teško da protumači rezoluciju Saveta bezbednosti iz 1973. u svoju korist i pokrene agresiju protiv Libije, kao i da Savet nema pravo da daje takve "blanš karte".

Nebenzja je naglasio da bi sveobuhvatna kopnena operacija u Pojasu Gaze mogla postati ne samo ogromna tragedija za stanovnike enklave, već i "verovatan okidač za rast sukoba u celom regionu". 

"Izgleda da svi razumeju opasnost od takvog scenarija. Samo Vašington ne želi da čuje za to, koji licemerno pokušava da promoviše sopstvenu regionalnu agendu, uključujući i kroz politizovan nacrt rezolucije Saveta bezbednosti, koji Rusija i Kina nisu usvojile", ukazao je.

O situaciji kod Avdejevke pročitajte OVDE.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA