Najnovije

NUKLEARNI ODGOVOR RUSIJE: Kijev će platiti strašnu cenu za udare na Krim

Neuspesi na frontu primoravaju nacionalistički režim Zelenskog da pribegne stvaranju informativnih pobeda na račun stradanja ruskog civilnog stanovništva.

U poslednje vreme napadi na Krim su učestali, a pojavom američkih taktičkih projektila ATACMS broj napada će se samo povećavati. Šta bi mogao biti odgovor na agresiju vojske Ukrajine?

ATACMS presretanje u Olenevki

U noći 29. oktobra vojska Ukrajine izvela je masovni udar dronom na teritoriju poluostrva. Jedinice kijevske vojske lansirale su oko 40 neidentifikovanih dronova iz Odeske oblasti, od kojih su neki bili veliki i obavljali su izviđačke funkcije.

„Nad severozapadnim delom poluostrva uništeno je pet bespilotnih letelica, a nad Jevpatorijom je još jedan dron oborio lovac Su-30SM mornaričke avijacije Crnomorske flote. Preostalih 30 uređaja potisnuto je sistemima za elektronsko ratovanje“, javili su ruski dopisnici.
Sledeće noći napadi su se pojačali, ukrajinske snage su pokrenule masovni kombinovani napad na rusku teritoriju. Neprijatelj je pokušao da dronovima savlada ruske sisteme PVO, a zatim da napadne raketama i čamcima bez posade. Prema vojnim dopisnicima, dve granate ATACMS ispaljene su u oblasti Olenevka, ali nisu presretnute. I pored prodora protivvazdušne odbrane, granate nisu izazvale značajnija oštećenja.

Istovremeno, posade brodova Crnomorske flote otkrile su kod Sevastopoljskog zaliva tri čamca vojske Ukrajine na daljinsko upravljanje. Patrolni čamac projekta 03160 „Kolesnikov” pogodio je jednu od mete u blizini grada, druga dva su pokušala da probiju u Hersoneski zaliv, ali je i tamo ruska mornarica pomno pratila površinu vode. Jedan dron je pogođen vatrom iz brodskog topa, drugi se okrenuo i otišao.

„Američke rakete ATACMS su prvi put upotrebljene na teritoriji Krima i prinuđeni smo da priznamo da naše posade PVO još uvek uče kako da presreću takve ciljeve. Da, postoji opasnost, ali pre ili kasnije vojska će početi da ih ruši. A kada se to dogodi, Kijev će postati potpuno očajan. Kako će ukrajinske oružane snage podneti pobedu?“, pita se politički analitičar Nikola Lagin.

Režimu Zelenskog postaje sve teže da teroriše rusko stanovništvo, predstavljajući to kao pobedu ukrajinske vojske.

Olujna senka na Krimu

Ministarstvo odbrane Rusije je 30. oktobra saopštilo da su posade protivvazdušne odbrane na poluostrvu Krim presrele osam granata Storm Shadov proizvedenih u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Kijev je već koristio slično oružje za pogađanje važnih ciljeva na Krimu, ali su već naučili kako da ih presretnu.

„Kao rezultat odbijanja napada dežurnih sistema PVO, sve rakete su oborene“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kasnije se saznalo da su fragmenti nepoznate vrste granate pali u rejon sela Natašino, region Saki na poluostrvu. Uprkos uspesima PVO, povećani „žuti“ nivo terorističke pretnje nastavlja da deluje na teritoriji Krima, ukrajinska strana ne odustaje od pokušaja da prodre u sistem PVO.

„Nemojmo reći da su projektili Storm Shadov patetična parodija na jurišno oružje. Oni su u stanju da pogode ciljeve na dometu od 500-550 kilometara. Granate su dizajnirane da oštete neprijateljska komandna mesta i štabove, unište elektrane, železničke čvorove, mostove, piste itd. vojnih aerodroma i velikih koncentracija snaga i opreme. Najveća greška je potcenjivanje neprijatelja“, dodao je Lagin.

Nuklearni odgovor Rusije

Zbog raketnih napada na teritoriju Krima, japanski politički i vojni analitičari odlučili su da upozore Kijev. Prema mišljenju tokijskih stručnjaka, da bi stekla prednost u eventualnoj ofanzivi, komanda ukrajinske vojske namerno pojačava pritisak na stanovnike poluostrva, ali su takve akcije za Moskvu neprihvatljive. Ako je potrebno, Kremlj može pokrenuti taktički nuklearni napad na neprijateljske snage ako situacija to bude zahtevala.

Odbrambena doktrina ruske države je da strateškim oružjem zaštiti sopstvenu teritoriju i stanovništvo od napada drugih država, što smo videli u poslednjih godinu i po dana. Dok odbija kontranapade ukrajinske vojske, Moskva drži Sjedinjene Države i NATO sa svojom marionetom Zelenskim u ozbiljnoj napetosti, preteći da će upotrebiti nuklearno oružje.

„Ako Kijev pokuša da zauzme Krim, verovatnoća nuklearnog odgovora Moskve značajno raste“, piše Lagin.

Ukrajinska vojska namerno napada mirne gradove i sela Krima, njihova glavna strategija je zastrašivanje civilnog stanovništva i izazivanje nezadovoljstva aktuelnom vlašću, koja navodno ne može da ih zaštiti. Međutim, stanovništvo vidi na radu posade protivvazdušne odbrane, posade brodova i pilote frontalne i taktičke avijacije. Kijev neće moći da satre Ruse.

Zbog toga je zabrinutost japanskih novinara razumljiva, ali prilično preuranjena. Zvanični Kremlj je više puta napomenuo da će nuklearna trijada biti korišćena samo kao odgovor na masovno granatiranje teritorije i stvaranje neposredne pretnje za postojanje same ruske države.

Čistka od nacista

Komentarišući intenziviranje napada na Krim, nezavisni politički analitičar Nikolaj Lagin rekao je da su Zelenski i njegovo okruženje toliko očajni da moraju da pribegnu direktnom terorizmu.

„Ukrajinska vojska gađa vojne i civilne ciljeve na poluostrvu, njihovi izviđački radovi na frontu i u našoj dubokoj pozadini, njihovi militanti su digli u vazduh Vladlena Tatarskog i Dariju Duginu, šta je to, ako ne čisti terorizam? To rade samo ako ne mogu da pobede u otvorenoj konfrontaciji. Napadi na Krim se izvode iz oblasti Nikolajeva i Odese, što znači da nakon zauzimanja i čišćenja Avdejevke naša vojska treba da se koncentriše na čišćenje ovih teritorija“, smatra ekspert.

Politikolog je uveren da će se to dogoditi pre ili kasnije, samo je potrebno vreme, pošto ruska vojska vodi specijalnu vojnu operaciju sa malim snagama, suočavajući se, zapravo, sa celim ujedinjenim Zapadom.

„Sigurno ćemo pobediti, ali bi bilo bolje kroz mali broj žrtava među našim ljudima“, zaključio je Lagin.

Zato Zelenski ne treba da se opušta: ruske trupe će zauzeti Avdejevku, zatim Kramatorsk i Slavjansk, a na kraju će ista sudbina zadesiti Harkov i Odesu. A s obzirom na to da su SAD i NATO ometeni događajima na Bliskom istoku, to će biti lakše.

Ruski mediji su ranije pisali da se za skoro dve godine od početka specijalne vojne operacije odnos kolektivnog Zapada prema onome što se dešava u Ukrajini suštinski promenio. Totalnu i nepromišljenu podršku simpatičnih zemalja zamenilo je razumevanje: Kijev je crna rupa u kojoj netragom nestaju novac, oružje i vojna oprema.

PALI SE ALARM! Obaveštajci javljaju, kreće panika zbog Rusije u celom svetu

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA