Najnovije

MORE OŽALOŠĆENIH DUŠA: U Ukrajini poginulo preko 10 hiljada civila

Više od 10.000 civila je ubijeno u Ukrajini od početka rata, a otprilike polovina nedavnih smrtnih slučajeva dogodila se daleko iza linija fronta, saopštila je Kancelarija UN za ljudska prava.

Misija Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ukrajini, koja ima desetine posmatrača u zemlji, saopštila je da očekuje da će stvarni broj žrtava biti „značajno veći“, pošto je rad na potvrđivanju u toku.

To uključuje događaje u prvim mesecima od početka sukoba, kao što je bitka za Marijupolj, gde su stanovnici prijavili velike civilne žrtve.

"Deset hiljada smrtnih slučajeva civila je sumorna prekretnica za Ukrajinu“, rekla je Danijela Bel, koja je na čelu posmatračke misije UN-a.

Ogromna većina smrtnih slučajeva uzrokovana je eksplozivnim oružjem sa širokim udarom, kao što su granate, projektili i kasetna municija, saopštile su Ujedinjene nacije.

Skoro polovina smrtnih slučajeva u poslednja tri meseca dogodila se daleko izvan linija fronta, saopštile su UN, pripisujući to upotrebi raketa dugog dometa od strane ruskih snaga i odloženoj eksploziji napuštenog oruđa.

Stariji ljudi koji možda ne mogu ili ne žele da se presele na bezbednija mesta čine neproporcionalan deo ubijenih u Ukrajini, pokazuju podaci UN.

Više od trećine žrtava čija je starost potvrđena bilo je starije od 60 godina, pokazalo je, dok ova starosna grupa čini tek četvrtinu ukupne populacije.

Moskva od početka rata negira da je namerno gađa civile.

Pročitajte OVDE više o diplomatskom sukobu Srbije i Hrvatske 

Izvor: RTS 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA