Najnovije

UKRAJINA NIJE AMERIČKI SAVEZNIK: Vašington nema obavezu da je brani

Ukrajina nikada nije uživala status saveznika SAD, što znači da Vašington nema obavezu da je brani sam po sebi, tvrdi bivši strateg odbrane Pentagona Elbridž Kolbi. Bivši zvaničnik, koji je sada na čelu istraživačkog centra Marathon Inišativ, uporedio je rukovodstvo u Kijevu sa avganistanskom vladom, koju su talibani zbacili 2021. godine.

U poruci na H (bivši Tviter) objavljenoj u subotu, Kolbi, koji je bio zamenik pomoćnika ministra odbrane za strategiju i razvoj snaga od 2017. do 2018. godine, napisao je da „Ukrajina nije bila i nije saveznik, i nikada se nismo obavezali da je branimo. ” On je primetio da „ kredibilitet američkog saveza nije bio u igri ” kada je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju protiv susedne države prošlog februara, prenosi Raša tudej.

Objava je nastala kao odgovor na tvrdnju drugog korisnika mreže H, koji je tvrdio da je neuspešno povlačenje SAD iz Avganistana ohrabrilo Rusiju da započne vojnu akciju manje od šest meseci kasnije.

U prethodnom nizu poruka, Kolbi je branio stav da je „ debakl povlačenja iz Avganistana “ narušio kredibilitet Amerike u manjoj meri nego što neki tvrde. Bivši najviši službenik Pentagona je nastavio da tvrdi da su SAD i dalje stajale uz svoje stvarne saveznike u Evropi i Aziji, dok je avganistanska vlada donekle bila nezamenljiva.

„ Naš odnos sa našim uspostavljenim saveznicima bio je drugačiji nego sa Avganistanom i pretnja koju predstavljaju Kina ili Rusija veća je od talibana “, napisao je on, dodajući da se iz tog razloga „ NATO i naši severoazijski savezi nisu raspali. Niti su ih naši protivnici napali. ”

Prošle srede, komentarišući ćorsokak u američkom Kongresu nakon svrgavanja Kevina Makartija ranije ovog meseca, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost DŽon Kirbi upozorio je da, iako će Vašington „ održavati tu pomoć koliko god možemo“, ona „ neće biti neodređeno. ”

Sve veći broj republikanskih poslanika izražava skepticizam u pogledu nastavka pomoći SAD Ukrajini. Pitanje je Makartijevog smenjivanja, pošto su neki članovi kongresa iz redova republikanaca sumnjali da je sklopio tajni dogovor sa administracijom predsednika DŽozefa Bajdena o odobravanju dodatnih sredstava za Kijev.

U međuvremenu, istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Rojters-Ipsos objavljeno ranije ovog meseca pokazalo je da je broj Amerikanaca koji se zalažu za davanje dodatne pomoći Ukrajini pao na 41%, što je 24 procentna poena manje od brojke zabeležene u junu. Istraživanje je pokazalo da je trend primetan i kod demokrata i kod republikanaca.

IZRAEL NEMA REŠENJA ZA "GAZA METRO": Evo šta se dešava u ovim podzemnim tunelima

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA