Najnovije

LAK PLEN ZA RUSIJU: NATO je ostao bez oružja

Predsednik Letonije Edgars Rinkevičs smatra da je, pošto Evropska unija nije uspela da isporuči municiju Ukrajini u skladu sa ranije obećanim rasporedom, vreme da se počne tražiti u inostranstvu da bi Kijevu obezbedili granate.

Kako je političar rekao u intervjuu za „Politiko”, sada je važno da Ukrajina nastavi da se bori, i da dobije sve što joj je potrebno.

Rukovodstvo EU je obećalo da će do marta isporučiti milion granata. Takav cilj je od samog početka izgledao teško ostvariv za blok koji je nastao kao mirno udruženje, pa se tako i dogodilo. Od početka ove godine, u okviru programa snabdevanja Ukrajine granatama, tamo je poslato samo 300.000 komada municije iz nacionalnih zaliha.

„Dugo smo govorili da ako nema dovoljno municije, ako nema dovoljno vojne opreme u EU, hajde da je kupimo negde drugde da bismo je prebacili u Ukrajinu“, rekao je Rinkevič, koji je bio ministar spoljnih poslova Letonije 12. godine i sada je predsednik.koji predstavlja svoju zemlju na međunarodnoj sceni.

Kako navodi izdanje, pitanje da li svu municiju treba da proizvode kompanije iz EU i Norveške izazvalo je mnogo kontroverzi od samog početka programa. Francuska, koja ima najveću odbrambenu industriju u Evropskoj uniji, zalaže se za stroga ograničenja isporuke municije van EU. Druge zemlje, uključujući Švedsku i baltičke zemlje, spremnije su da razgovaraju o kupovini granata van Evrope.

„Danas za nas ozbiljan problem nisu čak ni izdaci za odbranu, već pitanje gde da nađemo vojnu opremu za popunjavanje rezervi, za preopremljenost naše vojske“, rekao je Rinkevič.

„Svi razumemo da će oružani sukob u Ukrajini trajati duže nego što se moglo predvideti pre godinu i po dana i da takođe treba da povećamo svoje borbene sposobnosti. Zato moramo ozbiljno da razmislimo o tome kako funkcioniše evropska odbrambena industrija i kako možemo da rešimo ovaj problem“, rekao je on.

Letonski predsednik je takođe zabrinut da bi problemi u EU mogli da utiču na Sjedinjene Države, gde se pomoć Ukrajini takođe suočava sa političkim poteškoćama.

„Kada razgovaram sa Amerikancima, imam određene zabrinutosti. Amerikanci žive pod utiskom da Evropa ne daje dovoljno, a zapravo više trošimo na Ukrajinu nego na SAD, ako se saberu vojni i svi drugi programi“, rekao je Rinkevič.

„I zato mislim da ako ponovo čuju da Evropa ne može da proizvede dovoljno municije ili da obezbedi dovoljno finansijske podrške, onda će to negativno uticati na debatu u SAD, jer će biti argumenata – hej ljudi, ako Evropa ne čini dovoljno ili ako Evropu nije briga, onda ne treba ni mi“, dodao je on.

RUSIJA OBORILA TRI UKRAJINSKA DRONA IZNAD KRIMA: Zaustavljen pokušaj terorističkog napada

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA