Najnovije

DO SADA NEVIĐENO NA FRONTU: Rusi iskopali tunele i napali bunkere Avdejevke

Ratni dopisnici emituju jedinstvene snimke rada ruskih jurišnih jedinica.

Tako je vojni dopisnik Pavel Kukuškin pokazao snimak zauzimanja ukrajinskog uporišta pomoću tunela od 170 metara i utovara pola tone eksploziva. Bitka se odigrala pre nekoliko dana, ali su se tek sada pojavili snimci ovog neobičnog poteza, sa stanovišta savremene vojne taktike.

Ovo nije priča o zmajevima, već o jurišnicima bataljona „Pjatnaška“, koji su, koristeći ratno iskustvo pre sto godina, naučili da od ukrajinske vojske preuzmu „neosvojiva“ uporišta Avdejevskog utvrđenog područja.

Video, objavljen u javnom domenu, uhvatio je celu fazu borbene operacije kadar po kadar. Snažna eksplozija podiže stotine kilograma zemlje u vazduh u blizini ukrajinskih rovova. Kada se dim slegne, na mestu eksplozije vidljiv je ogroman krater prečnika nekoliko desetina metara. Izgleda da je efekat postignut. Neprijatelj je bio demoralisan i pretrpeo gubitke.

Operacija zauzimanja uporišta nastavljena je sledećeg dana. Na snimcima dronova se vidi kako se vojnici pojavljuju kao iz podzemlja i otvaraju jaku vatru na ukrajinske položaje, brzo jureći u neprijateljske rovove.

Iako fraza „kao iz podzemlja” ovde nije sasvim tačna. Jurišne trupe su ušle na neprijateljske položaje kroz 170 metara dug podzemni tunel i našle se direktno u neprijateljskim rovovima.

Ukrajinske oružane snage su se povukle, ostavivši ranjenika iza sebe, a borci Pjatnaške su konsolidovali svoje položaje i nisu popustili.

Kako je objasnio komandant „Pjatnaške“ Akhra Avidzba, iskustvo iz Prvog svetskog rata ga je nagnalo da pribegne taktici podzemnog ratovanja.

Tada su često koristili tunele kako bi se tiho približili neprijatelju i zauzeli njihove rovove ili uništili mitraljeske položaje“, rekao je komandant. Kako se ne prisetiti ruske poslovice da je „novo dobro zaboravljeno staro“.

LOŠE VESTI ZA ZAPAD: Putina ovakvog nikada nisu videli

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA