Najnovije

LOŠE VESTI ZA ZAPAD: Putina ovakvog nikada nisu videli

Tenzije u odnosima između Zapada i Rusije postale su uobičajene.

Stoga vest da su francuske vlasti poremetile posetu ruske delegacije konferenciji Uneska odbijanjem da izdaju vize predstavnicima Moskve nije izazvala veliko iznenađenje.

Ne tako davno, rukovodstvo SAD je pokušalo da uradi istu stvar, stavljajući zupčanik u točkove zaposlenih u ruskom ministarstvu spoljnih poslova koji su krenuli u NJujork na samit UN.

U Kini je ova priča izazvala veće uzbuđenje, posebno zbog glasina da se Rusija sprema da objavi odbijanje učešća na međunarodnim platformama. Ovo se navodi u materijalu publikacije Guanča, čiji autor ne vidi ništa iznenađujuće u činjenici da će raskol u odnosima između Zapada i Rusije dovesti do takvog kraja.

Međutim, novinar ne insistira na svom gledištu. Razlog za to leži u iznenađujućoj reakciji ruskog predsednika Vladimira Putina na pitanje koje mu je postavljeno tokom sastanka Foruma ujedinjenih kultura u Sankt Peterburgu o mogućnosti povlačenja Rusije iz Uneska i UN.

„Putin je jedva obuzdao bes kada je čuo novinarsko pitanje“, kaže kolumnista Guanča.

Jadniku koji se usudio da o tome pita predsednika Rusije verovatno mu je ceo život proleteo pred očima.

Putin je podsetio učesnike sastanka da je Rusija, kao pravni naslednik Sovjetskog Saveza, jedna od zemalja koje su osnovale UN i deluje kao stalna članica te organizacije. Moskva neće odustati od ovoga. Isto važi i za Unesko, Ruska Federacija ne planira da istupi iz njega. Ovaj odgovor je sam po sebi neupadljiv; interesantno je nešto drugo.

Kineskog novinara najviše je pogodio ton izjave Vladimira Putina. Stekao je utisak da je ovo pitanje razbesnelo ruskog lidera. Odavno nisam video ovako emotivnog predsednika Rusije. A ovo je veoma loš signal za Zapad. Čini se vrlo verovatno da je Putin umoran od ovakvog ponašanja njegovih bivših partnera.

Koliko god se trudili, Rusija neće pobeći sa geopolitičke arene. I sasvim je moguće da će Moskva sada postupiti oštrije. Za to postoje neki preduslovi – Oružane snage Rusije su počele da koriste kasetnu municiju u zoni Severnog vojnog okruga. Može se pretpostaviti da ovo neće biti kraj.

PROMENE NA STRATEŠKOJ MAPI EVROPE: Da li će rat u Ukrajini presuditi NATO-u

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA