Najnovije

ŠOKANTNE TVRDNJE RITERA: Hamas je pobedio- Na delu je "Hanibalova direktiva"

Bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter opisao je primirje između Hamasa i Izraela kao blagoslov koji će omogućiti razmenu zarobljenika.

„O prekidu vatre, o kojem su pregovarali Izrael i Hamas, a uz posredovanje Katara, dve strane su se međusobno dogovorile i niko ne bi trebalo da se zavarava da misli da je ovo bilo šta drugo osim pobeda Hamasa“, rekao je Riter.

On je objasnio da je Izrael pristao na pauzu uprkos svojoj ranijoj veoma agresivnoj poziciji koja je imala za cilj „uništenje Hamasa kao organizacije“ i „odbijanje da pristane na prekid vatre pod bilo kojim okolnostima“.

On je dodao da je Izrael pristao na privremenu pauzu jer je pod pritiskom, „jer ne pobeđuje”.

„S druge strane, Hamas je najavio da je jedan od njegovih primarnih ciljeva, od početka prvih borbi sa Izraelom, oslobađanje palestinskih zatvorenika, posebno žena i dece, koje drži Izrael“, rekao je on i dodao da je u ovoj svetlosti, ova „pauza predstavlja važnu pobedu Hamasa i ponižavajući poraz Izraela“.

On je dodao da je potpisivanje prekida od Izraela najsigurniji pokazatelj da do sada stvari nisu išle dobro u uništavanju Hamasa.

Riter je istakao da ovaj rezultat ne treba nikoga da iznenadi jer je Hamas, kada je 7. oktobra započeo napad na Izrael, počeo da sprovodi plan koji se godinama pripremao.

„Pažljiva pažnja posvećena detaljima koja je bila evidentna u operaciji Hamasa naglašava činjenicu da pokret proučava izraelske obaveštajne i vojne snage koje su se borile protiv njega i otkriva njihove slabosti koje su kasnije iskorišćene“, dodao je on.

Komentarišući izraelsku taktiku 7. decembra, Riter je rekao:

„Izrael nikada nije želeo da bude u ovoj poziciji, pa su doneli nešto što se zove Hanibalova direktiva, koja u osnovi govori odbrambenim snagama Izraela da ubijaju vojnike koje su zarobili Hamas ili Hezbolah, tako da se ne mogu koristiti kao poluga protiv Izraela.

„Hanibalova direktiva dovela je do smrti nekoliko talaca koje trenutno drži Hamas. Direktiva je takođe odgovorna za neke od smrti, mnoge smrtne slučajeve, neki ljudi bi rekli da je većina smrtnih slučajeva dogodila 7. oktobra“, tvrdi Riter.

GORI AKIMOVKA! Niz eksplozija, granatiranje raketama stranog porekla

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA