Najnovije

U NEMAČKOJ OTKRIVAJU: Zapadni saveznici nameravaju da primoraju Zelenskog na pregovore s Rusijom

SAD i Nemačka nameravaju da primoraju Ukrajinu da počne pregovore sa Rusijom, piše nemački list „Bild“.

Kako se navodi, „nemačko-američki plan sastoji se u tome da se Kijevu isporučuje takvo naoružanje i u takvim količinama da omogući ukrajinskoj vojsci da brani sadašnji front, ali da ne može da povrati teritorije“, odnosno da može samo da se brani, ali ne i da napada.

„Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski treba sam da shvati da ovo više ne može ovako da se nastavi. Bez ikakvih nagoveštaja sugestija sa strane. On sam treba da se obrati narodu i da objasni da su pregovori neophodni“, rekao je za „Bild“ izvor iz nemačke Vlade.

Naime, SAD i Nemačka žele da Zelenski shvati da nastavak sukoba za njegovu zemlju gubi svaki smisao. Pritom, ni nemački kancelar Olaf Šolc ni predsednik SAD DŽozef Bajden ne nameravaju direktno da traže od ukrajinskog lidera da pokrene pregovore.

List konstatuje da situacija na frontu za Ukrajinu postaje „turobna“, jer „ruske snage, iako sporo, ipak napreduju“.

Ističe se da je glavni cilj nemačke Vlade trenutno da pomogne vlastima u Kijevu da zauzme „strateški povoljan pregovarački položaj“, a Bela kuća i kabinet nemačkog kancelara „koordiniraju svoje akcije po tom pitanju“.

Autor članka navodi da SAD i Nemačka imaju i plan B.

„Ono što Berlin i Vašington žele kao alternativu pregovorima je zamrzavanje sukoba bez dogovora između učesnika u njemu“, pojasnio je izvor lista iz vladinih krugova.

U tom slučaju, aktuelna kontakt linija postala bi „svojevrsna nova granica“ između Ukrajine i Rusije.
Takođe se navodi da mnoge odluke o isporuci oružja sada donosi kabinet Šolca, a ne Ministarstvo odbrane Nemačke na čelu sa Borisom Pistorijusom. Kako se navodi, Pistorijus bi čak bio spreman da isporuči Kijevu krstareće rakete „taurus“, ali su mu „vezane ruke“.

Rusija je više puta izražavala spremnost za pregovore, ali su kijevske vlasti zakonom zabranile da se vode pregovori sa Moskvom. Kremlj je isticao da sada ne postoje preduslovi za to da se situacija smiri, dok ostvarivanje ciljeva specijalne vojne operacije ostaje apsolutni prioritet Rusije.

Prema rečima predsednika Vladimira Putina, Rusija nikada nije odbijala dijalog, ali druga strana to treba otvoreno da zatraži.

BOLEST IZ KIJEVA! Sprema se mobilizacija minimalnog uzrasta potrebnog za mobilizaciju?

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA