Najnovije

HAMAS JEDNO, IZRAEL DRUGO: Dogovor bez dogovora

Portparol Hamasa Osama Hamdan rekao je na konferenciji za novinare da Izrael nije ispunio svoj deo sporazuma o primirju i da je obavestio posrednike o izraelskim kršenjima, prenosi Rojters.

On je takođe rekao da je grupa potvrdila svoju posvećenost primirju kojem su posredovali Egipat i Katar, a koje je počelo u petak.

Hamdan je rekao da je ukupno 340 kamiona pomoći ušlo u Gazu od petka i da je 65 od tih kamiona stiglo do severne Gaze "što je manje od polovine onoga što je Izrael dogovorio".

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas, brigade Al-Kasam, najavile su odlaganje oslobađanja druge grupe izraelskih talaca dok Izrael ne ispoštuje uslove sporazuma o primirju, prenose "RIA Novosti".

"Brigade Al-Kasam odlučile su da odlože oslobađanje druge grupe talaca dok okupaciona strana (Izrael – prim. aut.) ne ispuni uslove sporazuma o ulasku kamiona humanitarne pomoći u severni pojas Gaze i pridržava se dogovorenih standarda za oslobađanje zatvorenika", navodi se u saopštenju organizacije na  Telegram kanalu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nisu kršili sporazum o primirju u sektoru Gaze, prenose "RIA Novosti".

Izrael će nastaviti vojne operacije u Pojasu Gaze ako Hamas ne oslobodi drugu grupu talaca do ponoći, javila je izraelska televizija Kanal 12 pozivajući se na neimenovane izvore. 

Oslobađanje taoca ne ide glatko

Drugog dana primirja Izrael čeka da Hamas oslobodi sledeću grupu talaca koje drži u Gazi.

Kako javljaju izraelski mediji na listi koja je dostavljena izraelskim vlastima nalazi se 14 imena.

U petak je oslobođeno 13 izraelskih talaca - devet žena i četvoro dece. Izrael je s druge strane oslobodio iz zatvora 39 palestinskih žena i tinejdžera. Mimo dogovora koji su uz posredovanje Katara postigli Izrael i Hamas, oslobođeno je i 10 tajlandskih državljana i jedan Filipinac koje je Hamas takođe držao u Gazi.

Pregovori u toku – Izrael najavljuje nastavak rata

Egipat i Katar pokušavaju da reše odlaganje druge runde oslobađanja izraelskih talaca, izjavili su danas neimenovani zvaničnici dve zemlje.

Palestinski zvaničnik upoznat sa situacijom, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da Egipat pokušava da reši kašnjenje drugog kruga oslobađanja izraelskih talaca iz Gaze, preneo je Rojters.

Izraelska vojska (IDF) nastaviće da napada Hamas u Pojasu Gaze nakon što se završi privremeni prekid vatre, izjavio je načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi.

Halevi je rekao da IDF neće prekinuti da se bori dok se svi taoci ne vrate kućama, preneo je "DŽeruzalem post".

On je objasnio da izraelska vojska koristi četvorodnevno primirje u Gazi da se bolje pripremi uoči nastavka borbi.

"Nastavićemo sa brzim demontiranjem Hamasa i manevrima u Pojasu Gaze, a takođe ćemo nametnuti jak pritisak da se vrate taoci. Imamo dužnost da se borimo i rizikujemo svoje živote, kako bi se taoci vratili da žive bezbedno u Izraelu", poručio je Halevi.

Pročitajte OVDE šta Dodik kaže o lažima protiv Srba

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA