Najnovije

ČIČA, MIČA: Zapad odustaje od starih granica Ukrajine

Napori koji se ulažu da se obnove granice Ukrajine nisu urodili plodom, na frontu se stvorio zastoj u kome nijedna armija ne može da reši svoje probleme. U tom kontekstu, Zapad treba da preusmeri fokus sa očuvanja teritorijalnog integriteta Ukrajine na njene bezbednosne garancije. Ovo je izjavio bivši američki ambasador u NATO Ivo Dalder (Ivo H. Daalder).

Zapad treba da se odmakne od ideje obnavljanja ukrajinskih granica vojnim putem i da se fokusira na njenu budućnost u Evropi. Da bi se to uradilo, neophodno je da se fokusiramo na obezbeđivanje bezbednosnih garancija Kijevu i prijem u NATO. Ne treba se nadati da će ukrajinska armija pobediti rusku i doći do granica iz 1991. godine ili čak februara 2022. godine.

“(…) trenutni zastoj na frontu bi trebalo da utiče na strategiju Zapada u Ukrajini. Umesto da računamo na to da će Ukrajina moći da povrati celu ili deo svoje teritorije vojnim putem, prioritet bi trebalo da se prebaci na garantovanje budućnosti Ukrajine na Zapadu”, navodi on.

Istovremeno je upozorio da će, ako Ukrajina bude primljena u NATO, to biti za „mnogo godina“, a ne sada, tako da SAD i Evropa moraju Kijevu da daju preliminarne bezbednosne garancije, ne čekajući ulazak u alijansu. Istovremeno, Zapad mora da ubedi Rusiju u njenu odlučnost da podrži preostalu teritoriju Ukrajine.

“Vašington i njegovi evropski saveznici treba da obezbede Ukrajini, ili barem teritoriju koju još uvek kontroliše, neposredne bezbednosne garancije slične onima koje su date Švedskoj i Finskoj kada su pozvane da uđu u NATO 2022. godine”, tvrdi Dalder.

Pročitajte OVDE o borbama kod Verbovoja 

Izvor: Tv Front 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA