Najnovije

Šefu ukrajinske bezbednosti za izveštaje o trvenju Zelenskog i Zalužnog krivi - ruski agenti

Izveštaji o neslozi ukrajinskog državnog vrha imaju za cilj da stvore "kritično negativnu sliku u javnosti", ustvrdio je Aleksej Danilov.

Šef ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov okrivio je "ruske agente" za širenje izveštaja o trvenju između glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog i predsednika Vladimira Zelenskog.

Danilov je u intervjuu za "Tajm" rekao da je navodnim ruskim agentima u ukrajinskim službama i institucijama naređeno da potkopavaju jedinstvo nacije, ustvrdivši da "oni shvataju da ne mogu da pobede na bojnom polju, pa su pokušaji unutrašnje destabilizacije postali prioritet".

"Ove mere imaju za cilj da stvore kritično negativnu sliku u javnosti, seju nezadovoljstvo i depresiju, povećavaju broj onih koji su spremni na kompromis i smanjuju one koji su uvereni u pobedu – što na kraju dovodi do državnog udara", rekao je Danilov.

Nakon katastrofalnih ukrajinskih gubitaka u dugo najavljivanoj letnjoj ofanzivi, Zalužni je u intervjuu za britanski "Ekonomist" priznao da je na frontu došlo do zastoja poput onog iz Prvog svetskog rata, dodavši da Rusija ima prednost u takvom sukobu zbog superiornih kadrovskih rezervi i ogromnih materijalnih resursa.

Zelesnki je zatim javno odbacio komentare svog glavnokomandujućeg, upozorivši vojno rukovodstvo da se kloni politike jer rizikuje da naškodi "jedinstvu nacije", a zamenica šefa Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost i odbranu i poslanica stranke Zelenskog Sluga naroda, Marijana Bezuglaja, nedavno je pozvala Zalužnog da podnese ostavku.

Usred obimnih gubitaka (koji su prema proceni ruskog Ministarstva odbrane uključivali više od 90.000 vojnika i 600 tenkova od početka juna), izveštaja o raširenoj korupciji ali i očiglednog trvenja u ukrajinskom državnom vrhu, nemački "Bild" je izvestio da Vašington i Berlin nameravaju da nateraju Zelenskog da pregovara, tako što će Kijevu slati tek onoliko oružja koliko mu je potrebno da se odbrani - ali ne i da lansira novu ofanzivu.

Da Zapad razmišlja u pravcu kontrole štete ukazuju i skoro identični predlozi o ukrajinskom članstvu u NATO-u koji se ne bi odnosio na teritorije koje su se prošle godine odlučile za sjedinjenje sa Rusijom, a koje su u kratkom vremenskom rasponu izneli bivši generalni sekretar Alijanse i savetnik Zelenskog Anders Fog Rasmusen, kao bivši vrhovni komandant Alijanse DŽejms Stavridis.

RUSKA ARMIJA ZACRTALA METU U KIJEVU: Pogođena mnogo bitna pozicija

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA