Najnovije

NATO SE PRIPREMA: Nameću priznavanje Kosova - jačaju trupe i na Kosovu i u BiH

Predlog za Zajednicu srpskih opština (ZSO) mogao bi da bude put napred u pronalaženju rešenja i postizanju napretka u dijalogu Beograda i Prištine, poručuje generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
 Jedan od NATO skupova / Skrinšot

Jedan od NATO skupova / Skrinšot

Stoltenberg je na konferenciji za medije nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a istakao da su se u proteklom periodu dešavali "ozbiljni incidenti i napadi na mirovne snage NATO-a na KiM".

"U poslednjih nekoliko meseci bilo je ozbiljnih incidenata i nasilja na Kosovu. Upravo sam posetio Kosovo, gde se ovog proleća desio napad na mirovne snage NATO-a. Ranjeno je 93 vojnika NATO-a, a to je potpuno neprihvatljivo", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je tokom septembra usledio incident u Banjskoj u kojem je bilo poginulih.

"To naglašava izazove sa kojima se suočavamo na Kosovu i važnost deeskalacije. Sve strane se moraju uzdržati od akcija koje mogu dodatno povećati tenzije i od bilo kakve zapaljive retorike. To je bila moja poruka i na sastancima u Prištini i Beogradu", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da se na KiM vidi primer dobre saradnje EU i NATO.

"Mi smo na Kosovu dodali još NATO trupa i brojnost podigli na otprilike 5.000. Verujem da bi predlog Zajednice opština sa srpskom većinom mogao da bude put napred da pokušamo da pronađemo rešenje i da napravimo napredak u okviru dijaloga uz pomoć EU", rekao je Stoltenberg.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio je da je sa NATO saveznicima razgovarao o ulozi NATO-a u promovisanju mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu. On je ocenio da Alijansa ima ključnu ulogu u pomaganju država u regionu ka ostvarivanju članstva u EU.

"NATO ima ključnu ulogu u pomaganju državama u regionu da naprave napredak na njihovom putu ka članstvu u EU i široj evropskoj stabilnosti. NATO već dugo predstavlja okosnicu bezbednosti na Zapadnom Balkanu. To će i dalje činiti", rekao je Blinken nakon sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse.

NATO je, tvrdi on, odlučno odgovorio onima koji nastoje da destabilizuju sever KiM.

"Raspoređujemo dodatne trupe u Kfor. Produbljujemo našu saradnju sa snagama predvođenim EU u Bosni i Hercegovini", rekao je Blinken.

Pročitajte OVDE šta je predsednica Zavetnika poručila američkom ambasadoru 

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA