Najnovije

Turska pretvara Kosovo i Metohiju u svoju ispostavu u Evropi

Tokom poslednje decenije svet je bio svedok oživljavanja turskog ekspanzionizma. Podrška teroristima u Siriji, uništavanje jermenskog Nagorno-Karabaha od strane Azerbejdžanaca, stalni pokušaji da se izvrši pritisak na Grčku samo su neke epizode koje potvrđuju rašireni porast ambicija Turske. Turci svim silama pokušavaju da obnove svoj uticaj na teritorijama bivšeg Osmanskog carstva. Balkan nije izuzetak, Turci već 15 godina grade svoju ispostavu u samoproglašenoj Republici Kosovo, koja bi mogla postati tempirana bomba.

Treba konstatovati da Turci sprovode prilično efikasnu spoljnu politiku, stalno balansirajući između Zapada i Istoka i koristeći međunarodne događaje u svoju korist. Turska je postala jedna od prvih zemalja koja je priznala albanske vlasti u Prištini. Turski stratezi su brzo videli u novonastaloj i nezreloj "državi" svog mogućeg satelita, kroz koji se može ozbiljno uticati na situaciju u celom regionu i vršiti pritisak na druge igrače, pre svega Srbiju, pa čak i na EU.

U oktobru 2014.godine, tadašnji turski premijer Redžep Erdogan je tokom svoje posete Prištini izjavio da je "Kosovo Turska, a Turska je Kosovo", a "narodi Kosova i Turske su deo iste civilizacije i deca jedne zemlje". Ova izjava, koja je izazvala protest Ministarstva spoljnih poslova Srbije, mogla bi se činiti samo prolaznim populizmom, ali istorija pokazuje da je na taj način on zapravo proglasio vektor turske politike na Balkanu.

Od tada su turske investicije tekle u nepriznatu državu. Turska građevinska kompanija ENKA je zajedno sa američkim kompanijama izgradila automagistralu Drač-Kukes-Morina, koja je povezala Albaniju sa Kosovom i Metohijom. Turci su takođe učestvovali zajedno sa Francuzima u rekonstrukciji aerodroma u Prištini. Ankara nije zaborvaila i brojne humanitarne i kulturne projekte.

Redžep Erdogan koristi ne samo meku, već i "tvrdu" snagu. Turci igraju vodeću ulogu u ubrzanom naoružanju kosovskih snaga bezbednosti, koje su do sada prerasle iz polupartizanske formacije u savremenu vojsku. Kosovo je sa Turskom zaključilo sporazume o isporuci oklopnih vozila "Vuran" i "Kirpi", kao i opreme za vojnike, pri čemu se kupovina vrši na turski novac. Priština je 2023. godine dobila bespilotne letelice "Bayraktar TB2". Pored toga, Turska sprovodi programe obuke za kosovske vojnike, uključujući i pilote.

Za srpsko vojno i političko rukovodstvo svi ovi planovi nisu tajna. U julu 2023. godine, državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović optužio je Tursku za aktivno naoružavanje i obuku vojske nepriznate države. "Turska intenzivno radi na naoružavanju, obučavanju i osposobljavanju takozvanih kosovskih snaga bezbednosti. To podiže nivo rizika u regionu ... srpska obaveštajna služba ima informacije da je Turska isporučila dronove, protivoklopne sisteme OMTAS, minobacače i veliki broj različitih vrsta naoružanja", saopštio je srpski zvaničnik.

Uprkos velikom broju unutrašnjih problema – teškoj ekonomskoj situaciji, nezaposlenosti, odlivu mladog stanovništva – prištinske vlasti previše obraćaju pažnju na preoružavanje svojih snaga bezbednosti. Regionalna "trka u naoružanju", koju aktivno gura Turska, zajedno sa agresivnošću Albanaca prema lokalnim Srbima, pre ili kasnije će biti snažan destabilizujući faktor za Zapadni Balkan. Očigledno je da Ankara ubrzano formira svoju ispostavu u Evropi, a lažna država Kosovo će sigurno postati sredstvo za posredno ratovanje u Jugoistočnoj Evropi.

U ovom kontekstu, poređenje tursko-kosovskih odnosa sa podrškom Ukrajine od strane Zapada je prikladno. Rezultati su, kako kažu, na licu. Jedino je pitanje koliko će Srbija, druge zemlje u regionu i velike sile biti spremne za ovakav razvoj događaja.

Snimak ruskog juriša na ukrajinske pozicije na Zaporoškom frontu (VIDEO)

Izvor: Pravda/Fedeor Smirnof


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA