Najnovije

ZAPAD NE PRIZNAJE GREŠKU: Sankcije Rusiji nanose ogromne gubitke

Sankcije i prekid ekonomskih veza u Rusiji već su koštali Evropsku uniju oko 1,5 biliona dolara, a obim međusobne trgovine se takođe približava nuli, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško novinarima na marginama Evroazijskog ekonomskog foruma.

Prema Gruškovim rečima, 2013. godine obim trgovine između EU i Ruske Federacije bio je 417 milijardi dolara, u odsustvu sankcija ove godine mogao je da bude 700 milijardi dolara, ali 2022. bio je 200 milijardi dolara, za prvu polovinu 2023. - 47 milijardi dolara, a do kraja godine biće manje od 100 milijardi dolara. „Sledeće godine biće 50 milijardi, a onda će težiti nuli“, rekao je zamenik ministra, prenose RIA Novosti.

„Ukupni gubici Evropske unije – od uvedenih sankcija i odluka donetih u ekonomskim oblastima o smanjenju saradnje sa Rusijom iznose oko 1,5 biliona dolara“, istakao je on.

„Nemačka industrija kupuje gas po cenama tri puta većim nego na domaćem tržištu SAD , industrija teče u Severnu Ameriku , a sve se to dešava uprkos poslovnim signalima“, dodao je Gruško.

Velika greška Zapada

Ruska Federacija je ranije više puta izjavila da je Zapad napravio ozbiljnu grešku odbijajući da kupuje ugljovodonike od Rusije, pa će zbog viših cena pasti u novu, jaču zavisnost. Moskva je navela da će oni koji odbiju i dalje kupovati po višoj ceni preko posrednika i da će nastaviti da kupuju rusku naftu i gas .

Ruska Federacija je više puta izjavljivala da će se zemlja izboriti sa pritiscima sankcija koje je Zapad počeo da vrši na Rusiju pre nekoliko godina i nastavlja da raste. Moskva je primetila da Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh sankcija protiv Ruske Federacije. U samim zapadnim zemljama više puta se izgovaraju mišljenja da su antiruske sankcije neefikasne. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA