Najnovije

Aleksandar Miletić(intervju):Priča o Dušanu Ivkoviću je priča o porodici, prijateljstvu, solidarnosti...

Jedan od naših najboljih košarkaških trenera ostavio je veliki trag, naročito u reprezentaciji, nije teško pogoditi da je reč o Dušanu Dudi Ivkoviću. Ličnu priču, protkanu emocijama, na papir je preneo Aleksandar Miletić, poznat po knjigama, serijama i filmovima koji su inspirisani sportom. Kroz njegova dela "živi život". Autor se izdvojio u moru drugih i gradi svoj autentični pravac a mi smo o svemu tome, kao i o novoj knjizi "Moj krst, moja priča" razgovarali sa autorom.

Foto: Promo

Srpski narod je poznat po uspešnim sportistima, kako ste se odlučili da pišete baš o Dušanu Ivkoviću?
To je bila ideja Dušana Ivkovića, a ne moja. On je želeo da ostavi pisani trag o svom životu, a ja sam samo bio neko ko mu je pomogao u tome. U pitanju je autobiografija, što je posebna vrednost ove knjige, jer će čitaoci iz prve ruke čuti ispovest Dušana Ivkovića. Na knjizi smo radili zajedno, 2020. i 2021. godine, i krivo mi je što on nije doživeo da je vidi. Ovo je zapravo nezavršena autobiografija.

Kako je izgledao put od sobe na Crvenom krstu koju je delio sa bratom do jednog od najuspešnijih trenera?
Priča o Dušanu Ivkoviću je priča o porodici, prijateljstvu, solidarnosti, upornosti… Crveni krst i Radnički su bili njegov drugi dom, kao i mnogim njegovim vršnjacima iz tog kraja. Takva jedna sredina nudila je mnogo pravih uzora, ali i priliku da se kroz sport stekne afirmacija u društvu. Ivković je svoj put pronašao u košarci koja u to vreme cvetala na Crvenom krstu. Svoju trenersku karijeru gradio je postupno, od kadeta Radničkog do reprezentacija Jugoslavije i Srbije.


Kako je bilo sarađivati sa porodicom i prijateljima, koja priča je na vas ostavila poseban utisak?
Porodica Dušana Ivkovića od prvog trenutka dala je veliki podsticaj ovoj knjizi. Drago mi je da smo svi zajedno uspeli da ispunimo njegovu želju i da knjigu privedemo kraju. Hteo bih da istaknem da posle njegove smrti ništa nije dopisivano. U knjizi su sva poglavlja koja je on sam lično skicirao i zapisao. Ako bi trebalo da izdvojim neki deo knjige, za mene je najupečatljivija priča o gubitku oca, kada Ivković vrlo mlad, na životnoj prekretnici, mora hitno da donosi važne odluke.

Dušan Ivković je rekao da je za njega najveća motivacija poraz i neuspeh, a šta je za vas najveća motivacija?
Za mene je najveća motivacija moja porodica. Kad je moja porodica zadovoljna, onda je lako ispunjavati sve druge, sporedne ciljeve. Siguran sam da bi se sa tim složio i Dušan Ivković koji je bio pravi porodičan čovek. Kad je govorio o porazima i neuspehu, to se odnosilo na košarku. Retki porazi su ga motivisali da u košarci bude još bolji.

Da li pripremate neki novi projekat?
-Moj rad se vrti u krugu novinarstvo-knjiga-film. Sa svojom producentskom kućom „Cinnesport” stalno radim na sportskim dokumentarcima, TV serijalima i kratkim TV formama. LJubitelji sporta mogu da vide neke od naših emisija na „Sport klubu”, pod nazivom „Sporting”, „Moja priča” i „Minut uzvišenosti”. Krajem oktobra, u Herceg Novom, bila je premijera našeg poslednjeg filma „Na zlatnim skalama”, posvećenog vrhunskim sportistima tog grada sa 30.000 stanovnika, koji je iznedrio više od 30 olimpijaca.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA