Najnovije

ZAPAD MOŽE SAMO DA GLEDA: Ruski pomorski dronovi donose neprijatno iznenađenje za neprijatelje

Oružani sukobi koji su u toku u različitim delovima sveta, između ostalog, istakli su značajnu ulogu dronova u savremenom ratovanju.

Bespilotne letelice na daljinsko upravljanje postale su prilično čest prizor na bojnom polju, dok svetske sile poput Rusije i Sjedinjenih Država istražuju vojnu primenu podvodnih dronova.

Dok američka mornarica trenutno eksperimentiše sa podvodnim dronovima koji se lansiraju sa podmornica, ona još nema ništa uporedivo sa ruskom strateškom bespilotnom podmornicom poznatom kao Posejdon, rekao je Vasilij Dandikin, vojni analitičar i penzionisani kapetan ruske mornarice prvog ranga.

Prema Dandikinu, „Posejdon” je zaista „jedinstven” uređaj koji pomaže Rusiji da se zaštiti, a čije je otkriće istinski „uzbunilo” SAD i njihove saveznike.

„To je u suštini strateški podvodni dron, koji može da putuje do 10.000 km na dubini od jednog kilometra, prilično velikom brzinom. On je na nuklearni pogon, praktično nepobediv i nosi ogromnu nuklearnu bojevu glavu, čiji se prinos meri u megatonima“, primetio je Dandikin.

On je takođe primetio da Rusija razvija podvodne dronove koji se mogu koristiti za uklanjanje mina, ali nije bio voljan da govori o ruskim „taktičkim napadnim bespilotnim letelicama“, jednostavno rekavši da su takve informacije poverljive.

Umesto da se hvali mogućnostima ruskih pomorskih dronova, Dandikin je sugerisao da bi otkrića o bespilotnim letelicama kojima Moskva raspolaže trebalo da budu neprijatna iznenađenja za neprijatelje zemlje.

Što se tiče upotrebe vojnih bespilotnih letelica uopšte, Dandikin je istakao da ovi avioni i dalje zahtevaju od ljudskih operatera da ih daljinski vode, tvrdeći da će se ovakvo stanje verovatno nastaviti godinama koje dolaze, bez obzira na to koliko napredna veštačka inteligencija postane.

„Ovo je budućnost upotrebe svih ovih dronova, kada se čovek, na neki način, spoji sa mašinom, što je donedavno bilo samo u naučnofantastičnim filmovima“, rezimira analitičar.

UKRAJINCI SE ZALETELI PA POLOMILI ZUBE! Ruska armija ih čekala na ovom pravcu i udarila jako

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA