Najnovije

KAO GROM IZ VEDRA NEBA: SAD i Evropa pokrenule inicijativu ukrajinskih mirovnih pregovora

Zabrinuti zbog toga što je rat dospeo u ćorsokak, zapadni zvaničnici navodno razgovaraju o kijevskim ustupcima zarad mira

Američki i evropski zvaničnici počeli su poverljive razgovore s ukrajinskim vlastima o sklapanju mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine, preneo je "En-Bi-Si njuz" na osnovu dva izvora iz američke administracije.

Jedan bivši i jedan sadašnji visoki zvaničnik SAD rekli su, pod uslovom anonimnosti, da se razgovori – pokrenuti jer su američki i evropski zvaničnici zabrinuti da je rat u ćorsokaku, te preispituju mogućnost nastavka pomoći Kijevu – tiču onoga čega bi Ukrajina možda morala da se odrekne ne bi li postigla dogovor s Rusijom.

Neki razgovori, koje su zvaničnici opisali kao delikatne, održani su prošlog meseca tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

"En-Bi-Si njuz" prenosi da administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena brine da Ukrajina više neće imati snage, dok se čini da Rusija ima neograničene zalihe za ratovanje. Takođe, konstatuje da od početka rata između Izraela i Hamasa ukrajinski sukob privlači manje pažnje javnosti, što bi moglo da oteža slanje dodatne pomoći Kijevu.

"Što se tiče pregovora, sve je na Ukrajini. Fokusirani smo na to da nastavimo da snažno podržavamo Ukrajinu dok brani svoju slobodu i nezavisnost ", navela je u saopštenju portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.

Dodala je da su SAD učestvovale s Ukrajinom u razgovorima na temu mirovnog sporazuma, ali je rekla da Bela kuća u ovom trenutku nije upoznata ni sa kakvim drugim razgovorima sa Ukrajinom o pregovorima.

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA