Najnovije

SRBIJA I JEMEN UNAPREĐUJU ODNOSE: Usvojen Memorandum o međusobnom razumevanju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Republike Jemen Ahmedom Avadom bin Mubarakom, da dve zemlje vezuje tradicionalno prijateljstvo, ali da će se ubuduće raditi na unapređenju i razvijanju saradnje u brojnim oblastima.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Dačić je poželeo dobrodošlicu svom kolegi podsećajući da su dimplomatski odnosi između Srbije i Jemena uspostavljeni 1957. godine.

Dodao je da su se tokom sastanka saglasili da dve zemlje treba da rade na razvijanju saradnje u svim oblastima, a posebno ekonomske saradnje, jer je spoljnotrgovinska saradnja relativno mala.

"Pošto mi sada pokrivamo Jemen iz Kuvajta predlog je da to ubuduće radimo iz Saudijske Arabije. Postoje mnoge mogućnosti za razvoj saradnje, naročito u oblasti privrede, uspostavljanje saradnje sa našim poljoprivrednim institutima, sa Poljoprivrednim fakultetima. Oni su posebno zainteresovani za oblast zdravstva, pružanje zdravstvenih usluga", rekao je on.

Naveo je da dve zemlje imaju prostor za saradnju u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, a da je ministar spoljnih poslova Jemena izrazio interesovanje i za korišćenje stipendija za njihove studente.

Dačić je naveo i da je kolegu upoznao sa argumentima naše države po pitanju Kosova i Metohije i očuvanja terirorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Imajući u vidu da postoji nepisano pravilo da se principi ne poštuju u međunarodnom pravnom poretku, već da postoje dvostruki standardi. Rekao sam mu da je u tom pogledu za nas nedvojbeno to da smatramo i očekujemo da se poštuje naš teritorijalni integritet, a ne samo teritorijalni integritet nekih drugih zemalja", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da Srbija neće povući nijedan potez koji bi doveo do priznanja tzv.Kosova, niti će dozvoliti njegovo članstvo u UN.

"Zamolili smo našeg prijatelja i sve naše prijatelje da budu uzdržani da poštuju dijalog koji se vodi i da svoje aktivnosti na tom planu drže zamrznutim dok se ne završi dijalog sa Prištinom", rekao je on.

Mubarak je naveo da je sa Dačićem razgovarao o tome kako da se ubrza koordinacija između dve zemlji, kao i o mogućnosti potpisivanja Memoranduma o razumevanja o političkim konsultacijama, kako bi se bolje razumela ključna pitanja i interesi obe zemlje.

"Oblasti zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, bezbednosti, vojna oblast - to su sve važni sektori za nas, gde možemo da ostvarimo dogovor i ponovo oživimo stare sporazume", rekao je on.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA