Najnovije

NETANIJAHU BEZKOMPROMISAN: Izrael preuzima punu odgovornost za Gazu na neograničeni period

Na današnji dan, pre tačno mesec dana, pripadnici Hamasa upali su na teritoriju Izraela, a u njihovom napadu poginulo je oko 1.400 ljudi, dok je njih 240 oteto i njihova sudbina i dalje je nepoznata. Kao odgovor, Izrael je započeo vojne operacije u kojima je stradalo više od 10.000 ljudi, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, od kojih su trećina deca. Sukobu koji od tada traje za sada se ne nazire kraj, a pozive na prekid vatre i primirje Izrael je odbio.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo sinoć nije uspeo da se saglasi oko rezolucije koja se odnosi na rešavanje humanitarne krize u Pojasu Gaze, preneo je AP.

SAD su pozvale na "humanitarnu pauzu", a mnoge članice Saveta bezbednosti UN zahtevaju "humanitarni prekid vatre" kako bi se isporučila humanitarna pomoć i sprečilo dalje stradanja civila u Gazi.

U međuvremenu, palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je više od 60 odsto bolnica i medicinskih centara u Gazi trenutno van funkcije. Kako je saopšteno 16 od 35 bolnica, kao i 51 od 72 medicinska centra više ne rade zbog nestašice goriva i medicinskih sredstava, kao i zbog izraelskog bombardovanja, prenosi Si-En-En.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je "punu odgovornost" Izraela za Pojas Gaze nakon završetka sukoba sa Hamasom, na "neograničeni period", i još jednom odbacio predlog o prekidu vatre ukoliko palestinski militanti ne oslobode taoce.

On je u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz izjavio da kada nemaju tu bezbednosnu odgovornost, dešava se "erupcija Hamasovog terora u razmerama koje nismo mogli ni da zamislimo".

"Neće biti opšteg primirja u Gazi bez oslobađanja naših talaca. Što se tiče taktičkih malih pauza, to smo imali i ranije, proverićemo okolnosti kako bismo omogućili da humanitarna pomoć uđe, ili naši taoci da izađu. Ali ne mislim da će doći do opšteg prekida vatre", rekao je Netanijahu.

Izraelski premijer je dodao da smatra da bi opšti prekid vatre otežao ratne napore Izraela.

"Ometaće napore da izvučemo naše taoce, jer jedina stvar koja deluje na kriminalce u Hamasu je vojni pritisak koji vršimo", istakao je izraelski premijer.

Al DŽazira: Osam poginulih u napadu na bolnički kompleks

U izraelskom vazdušnom napadu na bolnički kompleks "Naser" u Gazi poginulo je najmanje osam ljudi, izvestila je Al DŽazira,  a prenose "RIA Novosti".

Kako se dodaje, u napadu je ranjeno desetine ljudi, podaci su palestinskog Ministarstva zdravlja.

Napominje se da je kompleks, koji uključuje dečije, oftalmološke i psihijatrijske bolnice, kao i specijalizovanu kliniku, bio izložen direktnim i indirektnim raketnim napadima.

Pored toga, prema Al DŽaziri, najmanje dva Palestinca su ubijena, a nekoliko drugih je povređeno nakon odvojenih napada izraelskih vazdušnih snaga u blizini bolnica Kamal Advan i Al-Kuds u Gazi.

GOTOVO JE: Posle dva poraza od Rusije u Ukrajini – SAD spremile plan za kraj

Izvor: Rt/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA