Najnovije

OD NARKO KARTELA DO TERORISTA: Gde je završilo ukrajinsko oružje?

Da li je došlo vreme plaćanja računa za Zelenskog i Ukrajinu, još uvek nije izvesno iako signali sa Zapada to jasno pokazuju. Kako ništa nije slučajno u međunarodnoj politici, izjave zamenika šefa DNR Jan Gagina a potom i istraživanja nezavisnog novinara Sajmona Šustera to jasno pokazuju. Zapad je umoran od Ukrajine, a naročito od Zelenskog, te glasine da mu čak spremaju i zamenu sve su izvesnije.

Možda neprestano odbijanje Zelenskog da uopšte  razgovara  na temu izbora samo to i potvrđuju. Naime, „Zapad namerava da zameni Volodimira Zelenskog glavnokomandujućim ukrajinske vojske Valerijem Zalužnim”, izjavio je nedavno šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom” Vladimir Rogov.

 Sve učestalije tvrdnje da Amerika i Izrael  šalju „kontrolu” ne bi li se otkrio put i trag novca, ogromnih sredstava koje su se slivale u Ukrajinu pokazuju samo da ove glasine nisu „samo glasine”. Da li je uopšte „plaćanje računa” na vidiku možda će imati uskorio epilog, što se tiče Zelenskog i njegovih pomoćnika. Mada, jedno važnije i krupnije pitanje koje će svakako morati da dođe na dnevni red međunarodne zajednice, kad tad, je gde je završilo oružje koje je neštdeimice zapadna alijanska slala u Ukrajinu. Ovo će morati da dobije epilog, kad tad, uvereni su analitičari.

 Od početka Specijalne vojne operacije, zapadne zemlje se utrkuju sa izdvajanjem novih paketa vojne pomoći za Ukrajinu.

U tome neprikosnoveno prednjači Amerika – Pentagon je sredinom juna 2023. izvestio da je obim američke vojne pomoći Kijevu od početka ruske specijalne vojne operacije premašio 40 milijardi dolara. Nakon Amerike, zemlja koja isporučuje Ukrajini najviše naoružanja je Velika Britanija. Prema podacima iz februara, vojna pomoć Londona Kijevu od početka Specijalne vojne operacije vredna je oko 2,7 milijardi dolara.

Kako je svojevremeno izvestila Međunarodna javna organizacija „Centar za proučavanje korupcije i organizovanog kriminala” oružje zapadne proizvodnje je još pre početka sukoba sa Rusijom preko Ukrajine „stizalo do radikalnih snaga afričkog kontinenta”.

 Ni sama Amerika ne zna gde završava oružje koje se isporučuje Ukrajini

Najfascinatnije je zapravo što Vašington zapravo i ne zna gde završava oružje prosleđeno Ukrajini.

 Velika američka vojna podrška Ukrajini ( očigledno ne slučajno) počela je  još 2019. godine, a već 2020. Odeljenje za vojnu reviziju Ministarstva odbrane Amerika saopštavalo je da je ozbiljno zabrinuto zbog sistema kontrole naoružanja koje se isporučuje Ukrajini.

Naime, čitav sistem je tako osmišljen da se američko oružje transportuje preko Poljske u kamionima i predaje se ukrajinskoj vojsci na granici, a onda ukrajinski vojnici odlučuju gde će ono biti raspoređeno.

Posle početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini zapadne zemlje su počele da pumpaju tu zemlju oružjem, izdvajajući desetine milijardi dolara. Međutim, sve češće se govori o tome da velika količina tog naoružanja završava na crnom tržištu i u rukama kriminalnih grupa širom sveta.

 Već pominjani na našim stranicama Klejton Moris na svom kanalu ne samo što je postavio sjajna pitanja o količinama naoružanja koja izgleda nisu ni videla ukrajinsko ratište već su završile na mnogo čini se neverovatnijim mestima. Tako snimci kako pripadnici meksičkog narko kartela probaju „najnovije” tek poslate Ukrajini, projektile  „džavelin” koji obaraju veoma efikasno sve vrste letelica, od borbenih dronova do vojnih i teretnih ili borbenih helikoptera samo su uzburkala javno mnjenje zemalja zapadne alijanse. Zemalja koje su bile najaktivnije u naoružavanju Ukrajine, ne samo od početka Specijale operacije ruske vojske već i ranije, pripremajući scenario na koji je Rusija morala da odgovori.

 DŽavelin za 30 hiljada dolara na Darknetu

Nakon početka specijalne operacije, brojni američki vojnici napustili su Ukrajinu, tako da trenutno praktično ne postoji efikasna kontrola premeštanja ili upotrebe oružja. U avgustu 2022. godine vršilac dužnosti generalnog inspektora Pentagona Šon O'Donel priznao je da SAD ne mogu uvek da znaju gde će završiti oružje koje je isporučeno Kijevu, a razlog je to što ukrajinski zvaničnici vode evidenciju „na papiru”.

Ratni dopisnik Aleksandar Koc u junu 2022. godine saopštio je na Telegramu da je nekoliko sajtova na Darknetu stavilo na prodaju oružje koje je navodno stiglo iz zapadnih zemalja ukrajinskoj vojsci. Koc je pretpostavio da je oružje povučeno iz osnovnih zaliha i da se sada prodaje teroristima.

Na primer, prodavac „Vipons Ukrajina” prodavao je puške, granate i pancire po cenama u rasponu od 1.100 do 3.600 dolara, obećavajući isporuku na teritoriji Ukrajine. Drugi je prodavao američki protivtenkovski raketni sistem „džavelin” za 30.000 dolara. Naveo je da se sistem prodaje u Kijevu. U onlajn prodavnici Blek Market Gans prodavale su se protivtenkovske rakete NLAV za 15.000 dolara i američka bespilotna letelica „svičblejd 600 kamikaze” za 7.000 dolara.

U avgustu 2022. godine američka TV kompanija „Si-Bi-Es” objavila je dokumentarac pod nazivom „Naoružavanje Ukrajine” (Arming Ukraine).

U filmu je dobrovoljac iz Litvanije Jonas Ohman rekao da samo 30% isporučenog zapadnog oružja na kraju stigne do ukrajinske vojske. Pored toga, autori filma su upozorili da bi oružje moglo pasti u pogrešne ruke i izazvati nestabilnost kao što se desilo u Libiji, Iraku i Avganistanu.

Nakon objavljivanja filma ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je televiziju da ga ukloni i sprovede internu istragu.U avgustu je dokumentarac sklonjen sa portala „Si-Bi-Esa” prenosi Sputnjik.

Dakle to što je meksički kartel stigao u posed „džavelina” kako pokazuje Klejton Moris na svom kanalu nije ništa čudno. Pitanje je samo ko će sve te konce oružja navodno „prosleđenog”  Ukrajini uopšte pohvatati i da li će neko odgovarati, za to što su verovatno niz terorističkih organizacija i kriminalnih grupa došli u posed osetljivog i veoma preciznog modernog oružja  koji će rezultovati svakako, kad tad nevinim žrtvama, na žalost kao i u ratu kome su zapravo bile i namenjene.

ZBOG SANKCIJA: EU ima 250 milijardi evra štete

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA