Najnovije

RUSIJA NAPADNUTA KASETNOM MUNICIJOM: Kurska oblast na udaru (FOTO)

Oružane snage Ukrajine su počele da izbacuju kasetne zalihe sa bespilotnih letelica u ruske regione. Konkretno, dron je bacio takve granate na Kursku oblast, izvestio je guverner Roman Starovojt na svom Telegram kanalu.

Eksplozija (Ilustracija: RusVesna)

'’Dron Oružanih snaga Ukrajine napunjen kasetnom municijom napao je fabriku putera u selu Sudža. Dron je bacio tri granate, od kojih jedna nije eksplodirala; dovedeni su demineri da je obezbede. U napadu Oružanih snaga Ukrajine niko nije povređen'’, javlja Starovojt.

Ranije je bilo izveštaja o granatiranju ruskih regiona kasetnom municijom, ali su pre toga Oružane snage Ukrajine gađale takvom municijom iz višecevnih raketnih sistema ili raketama Točka-U, koje su bile punjene kasetnom municijom. Prvi izveštaji o granatiranju ruskih regiona ovom vrstom municije pojavili su se u avgustu ove godine.

Američki  list The Drive je ranije objavio da su u Ukrajini počeli da demontiraju kasetnu artiljerijsku municiju američke proizvodnje – iz njih se vadi podmunicija koja se koristi za naoružavanje dronova. Novinari su se pozvali na video snimak vojnika Oružanih snaga Ukrajine kako seku artiljerijsku granatu M483A1 kalibra 155 mm. Ovaj projektil nosi fragmentacione i kumulativne kasetne bojeve glave DPICM.

Nije poznato da li je ova oprema Oružanih snaga Ukrajine povezana sa napadom na Kursku oblast kasetnom municijom pomoću dronova.

Kasetna municija su projektili koji se sastoje od kontejnera koji se otvaraju u vazduhu i raspršuju velike količine eksplozivne podmunicije na širokom području. Ova vrsta projektila je opasna zbog velike udarne površine, što dovodi do velikog broja civilnih žrtava, jer u planiranom trenutku možda neće eksplodirati.

O napadu na američku vojsku na Eufratu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA