Najnovije

Branimir Nestorović: Proglasićemo da je Kosovo okupirano - dok srpski prijatelji ne ojačaju (VIDEO)

Briselske sporazume proglasili bismo nevažećim, jer ih Priština ne ispunjava već deset godina, a KiM bi trebalo proglasiti okupiranom teritorijom. Srbija bi trebalo da sačeka do iduće godine, kada će se geopolitičke prilike promeniti, a srpski prijatelji ojačati, kaže za Sputnjik dr Branimir Nestorović, nosilac liste pokreta „Mi, glas iz naroda“.

Potpuno je jasno da će se geopolitičke prilike promeniti već iduće godine, kada se okonča ukrajinska kriza, a kriza na Bliskom istoku postane jasnija –tada će srpski veliki prijatelji u svetu postati mnogo uticajniji, a Srbija više neće biti prinuđena da o kosovskom problemu pregovara samo sa Kvintom, kaže Nestorović.

Dok je sa jedne strane, situacija oko Kosova i Metohije teška, Srbija nikada nije bila u povoljnijoj poziciji, jer su svi argumenti na njenoj strani.
„Ceo BRIKS, a to je šezdeset odsto čovečanstva, je sa nama. To su najveće države sveta i po ekonomskom potencijalu, i po stanovništvu i po svemu ostalom. Te zemlje nas podržavaju, a državni prioritet je EU. Pa EU ne zna šta će sa sobom“, konstatuje Nestorović.

Zapad na Kosovu ponavlja ukrajinski scenario

Prema njegovim rečima, sama reč Kvinta služi da se zamaskira da su pet evropskih država koji čine ovu grupu zapravo neprijatelji Srbije.

„Kada se kaže „Kvinta“, ispada kao da su to nekakve neutralne zemlje, a to su države koje su Kosovo proglasile nezavisnim, formirale njihovu vojsku mimo svih rezolucija. Što se njih tiče, oni jasno kažu da su priznali Kosovo i da je to za njih država. I o čemu mi pregovaramo – kako ćemo da priznamo Kosovo – a da to ne izgleda kao priznanje? O tome nema potrebe pregovarati, neka formiraju tim eksperata za masovno dezinformisanje da naprave neki plan“, kaže Nestorović.

Svi planovi Zapada na KiM se ostvaruju, pa i plan o formiranju posebne pravoslavne crkve na teritoriji južne srpske pokrajine, dodaje on. Prema rečima našeg sagovornika, cilj je prvo staviti srpske manastire pod starateljstvo UNESKO na dve godine, da bi posle tog perioda oni pripali Albancima, kao „kosovska kulturna baština“. To je, kaže Nestorović, ukrajinski i neuspeli crnogorski scenario.

Sada, pošto su srpske vlasti predale nadležnosti policije i sudova u ruke Prištine, situacija na KiM je mnogo teža, ističe on i dodaje da iz Briselskih sporazuma Srbija može da se povuče.

Nema vlasti po svaku cenu

Nećemo na vlast po svaku cenu – hoćemo da plasiramo ideju. A ideja je da može pošteno da se uđe u politiku, da se igra po pravilima. Ideja je i da parlamentarni život može drugačije da izgleda, da ne mora da bude kupovine poslanika, muvanja, neprincipijelnih koalicija, kaže Nestorović.

Zbog toga „Mi glas iz naroda“ neće praviti eventualne postizborne neprincipijelne koalicije, jer, kako naš sagovornik kaže, ni jedna stranka ili koalicija ne zalažu se iskreno za ono o čemu govore.

„Čak i takozvana patriotska opozicija se prilično neiskreno zalaže za ono što govori. Šta znači rečenica da mogu čak i sa Marinikom Tepić? Ako se sa njima uđe u koaliciju, vi prihvatate neka pravila igre, zna se šta je koalicioni sporazum. Ali, mi nećemo da budemo ministri i direktori javnih preduzeća. Hoćemo da plasiramo ideju. A ideja je da Srbija ima puno zdravog tkiva. U Srbiji ima puno zdravih elemenata koji nikako ne mogu da isplivaju zato što je sistem tako napravljen“, ističe Nestorović.

Pokret „Mi glas iz naroda“ najmlađa je politička organizacija u Srbiji. Osnovalo ju je sedam ljudi, kako Nestorović kaže, u šali nazvanih „Sedmorica mladih“. Sada ih je više od dvadeset.

„Mi smo ustanovili da nas povezuju neke crvene linije – jer uočili smo nešto što izgleda neverovatno. Kada pogledate istraživanja javnog mnenja, osamdeset odsto Srba je protiv sankcija Rusiji, protiv NATO i protiv priznanja nezavisnosti Kosova, a nemamo ni jednu partiju koja zastupa ta stanovišta. Neke od njih tako nešto pričaju, ali posle kažu da bi mogli u koaliciju i sa ovima i sa onima, a ti se zalažu da Kosovo bude nezavisno“, objašnjava Nestorović.

Svi koji su se okupili oko „Mi glas iz naroda“ smatraju da bi priznanje kosovske nezavisnosti uništilo Srbiju. U početku su počeli sa nastupima koji su prenosili preko društvenih mreža. I ljudi su počeli da se polako pridružuju, dodaje on.

Sada se došlo do toga da građani podržavaju i pomažu pokret tako što štampaju njihove plakate ili na neki drugi način.

Samim tim što su sakupili dovoljan broj potpisa, „Mi glas iz naroda“ napravio je, prema Nestorovićevom mišljenju veliki uspeh, a predstojeći izbori nisu cilj pokreta.
„Naš fokus su izbori za tri ili četiri godine. Računam, po nekim svojim parametrima, da bi to bio period kada bismo mogli da ugrozimo neku od postojećih partija. A za sada bi bilo fantastično kada bismo postali jezičak na vagi bez koga ne bi moglo“, navodi Nestorović.

DRON OTKRIO PRAVO STANJE NA FRONTU: Ruska zastava se viori u ukrajinskom uporištu kod Donjecka (VIDEO/MAPA)

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA