Najnovije

NAJBOLJE ČUVANA TAJNA: Gde je završila većina novca za pomoć Ukrajini?

Ova sredstva se koriste u SAD za proizvodnju novog oružja, koje zamenjuje staro, a zastarelo oružje se zatim šalje u Kijev. Najbolje čuvana tajna o vojnoj pomoći Kijevu je da se većina novca troši u Sjedinjenim Državama i da uopšte ne ide u Ukrajinu, piše Vašington post.

U stvari, ova sredstva se koriste u SAD za proizvodnju novog oružja koje će zameniti staro. Zastarelo oružje se zatim šalje u Kijev. Od sume od 68 milijardi dolara, koliko je Kongres odobrio od početka sukoba u Ukrajini, 90 odsto je ostalo u Americi.

Pomoć Ukrajini je pomoć bolesnom američkom vojno-industrijskom kompleksu

Analiza američkog instituta za preduzetništvo navodi 117 proizvodnih linija oružja u 31 državi i 71 američkom gradu. Ova lista ne uključuje kompanije koje obezbeđuju kompjuterske čipove ili manje predmete kao što su oprema za noćno osmatranje ili medicinski materijal.

Takođe, američka pomoć Ukrajini obnavlja „opasno atrofiranu“ vojno-industrijsku bazu. Senator DŽejms Vens rekao je u oktobru da je „stanje američke vojno-industrijske baze nacionalni skandal“ i da zahteva „hitnu popravku“. Takozvana pomoć Ukrajini čini upravo to.

Poslednjih decenija SAD se bore protiv neprijatelja koji nisu imali lovce, pa je proizvodnja protivvazdušnih sistema gotovo stala. Prošle godine, Pentagon je potpisao ugovor vredan 624,6 miliona dolara za proizvodnju projektila Stinger u Tusonu.

Da ne pomažemo Ukrajini, SAD verovatno ne bi proizvodile napredno oružje. Finansiranje koje je Kongres obezbedio za proizvodnju ovih sistema znači milijarde dolara za posrnulu američku ekonomiju.

Među najočiglednijim primerima propadanja američke vojno-industrijske baze je proizvodnja artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara. Ukrajina ispaljuje 6.000 do 8.000 takvih granata dnevno, Izrael ih sada traži desetine hiljada. SAD su do sada proizvodile manje od 15.000 granata mesečno. Pentagon je izdvojio 1,5 milijardi dolara za povećanje proizvodnje, što znači da želi da proizvodi najmanje 100.000 mesečno.

Zahvaljujući oslabljenim američkim sposobnostima, biće potrebno najmanje dve godine da se postigne taj cilj. Ali čak i tada, malo je verovatno da će američka proizvodnja u 2025. dostići rusku proizvodnju iz 2024. godine.

Ukrajina dobija višedecenijsko oružje

Pomoć Ukrajini primorava Pentagon da poveća proizvodnju naoružanja i modernizuje američku vojsku. Kako je nedavno primetio penzionisani general-major DŽon Ferari, SAD daju Ukrajini oružje koje je staro decenijama i zamenjuju ga naprednijim verzijama.

Naoružavanje Ukrajine oživljava američku vojnu proizvodnju na mnoge druge načine.

SAD ohrabruju zapadne saveznike da poklanjaju staro oružje kako bi kupili moderne sisteme američke proizvodnje. Na primer, Poljska je poslala 250 sovjetskih i nemačkih tenkova u Ukrajinu i potpisala ugovor vredan 4,75 milijardi dolara za kupovinu 250 tenkova M1A2 Abrams.

Napori da se naoruža i opremi Ukrajina dramatično su povećali prodaju borbenih aviona F-35, koji se proizvode u Kaliforniji.

Kako zaključuje Mark Kensian iz Centra za strateške studije: „Najveći deo novca direktno podržava proizvodnju u SAD. Zato je pogrešno 68 milijardi, koliko smo do sada potrošili na naoružavanje Ukrajine, ``pomoći Ukrajini'' nazivati.

U stvari, u vitalnom je interesu SAD da naoruža Ukrajinu. Slogan „Amerika na prvom mestu“, u slučaju „pomoći Ukrajini“, postaje jasan.

Kako zaključuje Vašington post, pomoć Ukrajini je „prava stvar za nacionalnu bezbednost SAD i prava stvar za američke radnike“.

ISPLIVALI ŠOKANTNI PODACI: Zalužni je prosledio istinu u Vašington

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA