Najnovije

"PARLAMENTARNI LIST": Rusi će uzeti Odesu, a tek onda će Ukrajinci shvatiti kako su prevareni!

Zapadni mediji su odjednom počeli da sipaju loše vesti o Ukrajini, jer svi sve razumeju i više nije moguće lagati, rekao je, u intervjuu za češki "Parlamentarni list" (parlamentnilisty.cz) čije delove prenosimo, analitičar Stepan Kotrba. Ekspert je ispričao kako vidi završetak specijalne operacije i ocenio je rusko oružje. On je pritisak zapadnih sankcija nazvao „tvrdoglavošću budala“.

Zapad ne želi da snabdeva Ukrajinu savremenim naoružanjem, smatra analitičar Stepan Kotrba. „Postoji velika verovatnoća tajne preprodaje ili hvatanja kao trofeja naprednih tehnologija i obrnutog inženjeringa od strane neprijatelja“, kaže Kotrba.

U intervjuu za Parlamentarni List, analitičar je objasnio zašto su mediji odjednom počeli da objavljuju loše vesti o Ukrajini.

„Poslednja velika ofanziva ovog oružanog sukoba biće zauzimanje Odese sve do Pridnjestrovlja. Ukrajina će izgubiti pristup moru, a deo njene flotile će biti konfiskovan (civilni i sve što je ostalo od vojske). Tada će nastavak borbe izgubiti svaki ekonomski smisao“, tako Štepan Kotrba vidi kraj specijalne vojne operacije.

Parlamentarni list: Šta se desilo sa češkim medijima? Ukrajina odjednom više ne pobeđuje, ali „situacija se menja i Ukrajina može da izgubi“, kako nam kažu. Šta se promenilo?

Stepan Kotrba: Zapadne obaveštajne informacije koje stižu do zapadnih medija su se promenile. Više nije moguće nastaviti da lažete o kontraofanzivi, kao ranije, kada vidite kartu Ukrajine. Dvesta metara napred i pola kilometra nazad nije ofanziva, već ciljana denacifikacija i demilitarizacija, direktno po beleškama Ruske Federacije. Čak je i poslednja budala na Zapadu već shvatila da Ukrajina nema šta da se suprotstavi ruskom oružju i ekonomskoj nadmoći. Ali Rusija nije čak ni poslala sve svoje vojnike i svu svoju opremu na front, koristeći samo jedan od pet vojnih okruga – Severni vojni okrug – i milicije.

U Rusiji nikada nisu „delili oružje ljudima“, odnosno civilima. Tokom „stojeće“ faze sukoba, ruske snage su uspele ne samo da izgrade višeslojnu odbranu, već i da povećaju proizvodnju odbrane u pozadini. Ovo se odnosi na lovce, oklopna vozila, artiljerijske granate, kao i rakete za MLRS i operativno-taktičke sisteme tipa Iskander i PVO sisteme Buk, Pancir-S1, S-300 i S-400. Postoji samo jedna „rupa“ u protivvazdušnoj odbrani: do sada niko nema MLRS sa malim i jeftinim projektilima kratkog dometa za uništavanje bespilotnih letelica.

Parlamentarni List: Iznenađuje mišljenje jednog ukrajinskog blogera koji piše da “ako Zapad ne želi da da Ukrajini onoliko oružja koliko mu je potrebno za pobedu, onda nema smisla rasipati živote najboljih sinova Ukrajine”. Kao, da pljujemo na sve, napravimo vladu u egzilu, kao pre sto godina, idemo na Zapad, a Rusija će završiti na samim granicama Severnoatlantske alijanse. Kako ocenjujete ovo mišljenje?

Stepan Kotrba: Znate, nema ništa gore nego verovati sopstvenoj propagandi. Propaganda nije uvek istinita, i, štaviše, skoro uvek je laž koja je osmišljena da održi „moral“ oružanih snaga. „Najbolji sinovi“ Ukrajine nisu oni koji su bili spremni da odu na front i poginu u borbi, već oni koji su, po svaku cenu, emigrirali u inostranstvo na početku oružanog sukoba. Zapad nikada nije planirao da Ukrajini da „onoliko oružja koliko joj je potrebno za pobedu“, jer ono jednostavno ne postoji i niko ne želi da finansira njihovu proizvodnju na Zapadu. Niko ne želi tako skupo da plati „slobodu Ukrajine“. Zapad je jednostavno ispraznio zalihe zastarelog oružja koje se nakupilo u njihovim arsenalima tokom Hladnog rata.

Parlamentarni List: Ako pogledate po Evropi, Velika Britanija, Skandinavija, Poljska, baltičke države i Češka sa sigurnošću podržavaju nastavak borbe po svaku cenu.

Stepan Kotrba: O čemu pričaš... Poljskoj i baltičkim državama, da. Tamo je antiruska mržnja dostigla prosto fantastične razmere. U Skandinaviji postoji snažna želja da se prekine vekovna politika finizacije i skrasi u naručju NATO-a. U Češkoj je na čelu vlade proamerička manjina. Iako nisu ni okupirali celu vlast. Generali u Ministarstvu odbrane definitivno nisu jedni od njih, kao ni ostatak vojske.

Parlamentarni List: Postoje i zemlje koje se prema sukobu i pomoći Ukrajini odnose ili sa različitim stepenom ravnodušnosti ili oštro negativno, poput Mađarske i Slovačke...

Stepan Kotrba: Slovačka je, pod vođstvom Fića, već ukinula dobročinstvo. Dogovor sa oružjem, sve dok neko plaća, je u redu. Fico nije miroljubac i nije klon Vaclava Havela. Mađarska pod Orbanom nikada nije podržavala zapadno antirusko ekonomsko ludilo. Zapad je zanesen uglavnom ekonomskim glupostima. Već 15 godina ponavljam da debele cevi i dalje vode sa istoka na zapad. i iako su neke od njih već pokvarile štetočine, Češka još uvek uvozi svoje ugljovodonike iz Rusije. Istina, sada se to radi „zaobilazeći“ i uz doplatu. Glupost, naravno.

Parlamentarni List: A ako SAD u nekom trenutku odbiju da pomognu, šta će se onda desiti u NATO-u i Evropskoj uniji? Šta će se dogoditi ako pomoć Ukrajini u potpunosti padne „na ramena Evrope“?

Stepan Kotrba: „Ona bi izdržala nedelju dana... A onda bi neko ubio ukrajinskog predsednika preciznim udarcem sa udaljenosti od pola kilometra, a njegovi politički saradnici bi ušli u mirovne pregovore, želeći da spasu ostatke država."

Pročitajte OVDE o ultimatumu koji se stavlja pred Srbiju dva dana pred izbore

Izvor: Pravda.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA