Najnovije

IZAZIVAJU RUSIJI DA INTERVENIŠE! Ovo može da bude lako nova priprema za sukob

U senci rastuće globalne napetosti i diplomatske krize između Rusije i NATO-a, vojne snage alijanse intenzivno su učestvovale u obimnim vojnim vežbama u Litvaniji.

Vežbe, koje su održane krajem novembra i u ranim danima decembra, usmerene su na podizanje gotovosti i koordinaciju vojski u pribaltičkim zemljama u slučaju "odbrane od ruske agresije".

Pomenute aktivnosti su privukle pažnju zbog svoje lokacije - u neposrednoj blizini granica Kalinjingradske oblasti i Belorusije, koje su strateški značajne za Rusiju. Ovaj geografski izbor za provedbu vežbi izazvao je različite reakcije, gde neki vide ove vežbe kao legitimnu pripremu za odbranu, dok drugi ukazuju na potencijalno provokativnu prirodu i mogućnost pojačavanja napetosti u regionu.

Vlasti Litvanije i drugih baltičkih zemalja ističu da je njihov primarni cilj jačanje odbrambenih sposobnosti u svetlu nedavnih geopolitičkih promena i izazova. S druge strane, Moskva ove vežbe vidi kao deo produžene strategije NATO-a za učvršćivanje svog prisustva na ruskim granicama, što bi moglo doprineti dodatnoj nestabilnosti u već nemirnom globalnom kontekstu.

MEDVEDEV: Zapad je suštinski ušao u rat sa Rusijom

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA