Najnovije

NE MIRIŠE NA DOBRO! MMF objavio tri scenarija za Ukrajinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je tri scenarija razvoja ukrajinske privrede u zavisnosti od toga koliko će trajati sukobi u toj zemlji.

Osnovni scenario predviđa da će se sukob u Ukrajini okončati do kraja 2024. godine, navodi se na sajtu MMF-a.

Ako se to ostvari, ukrajinska ekonomija će sledeće godine rasti između tri i četiri odsto, a 2025. ubrzaće rast na 6,5 odsto, prenosi Komersant.

Negativan scenario zasnovan je na pretpostavci da će se sukobi nastaviti do kraja 2025. godine, što bi značilo da će sledeće godine BDP Ukrajine 2024. pasti za pet odsto, a 2025. stagnirati.

Pozitivan scenario za ekonomski razvoj Ukrajine ne precizira datum završetka sukoba i pretpostavlja da bi privreda Ukrajine mogla da poraste za 10 odsto 2025. godine uz visok nivo investicija, migracioni priliv i rast produktivnosti.

MMF očekuje da će ukrajinska privreda ove godine rasti od 4,5 odsto, što je znatno više od prethodne prognoze koja je predviđala rast između jedan i tri odsto.

Istovremeno, ta organizacija sa sedištem u Vašingtonu saopštila je da je odobrila drugu reviziju kreditnog programa za Ukrajinu, koja omogućava isplatu oko 900 miliona dolara.

EU SPREMA PLAN DA ZAOBIĐE ORBANA! 50 milijardi privatno u Kijev

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA