Najnovije

BOŠKO OBRADOVIĆ: Stop maltretiranju lovaca i legalnih vlasnika oružja

Velika populacija lovaca Srbije, kao i legalnih vlasnika oružja, njih 500.000, suočava se za raznim problemima u ovom trenutku: izuzetno restriktivan i u praksi teško primenjiv Zakon o oružju i municiji, porez na oružje, pokušaj razoružavanja legalnih vlasnika, narušavanje stečenog prava po međunarodnim zakonima, rekao je predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.

Boško Obradović (Foto: Dveri)

'’Građani koji su vlasnici oružja izloženi su čestom maltretiranju i troškovima, a većina njih sumnja da je trenutno relaksiranje moratorijuma na nabavku oružja samo predizborni trik vlasti i da će se kampanja razoružavanja nastaviti odmah posle izbora kroz novi Zakon o oružju i municiji, kao što je i najavljeno od strane aktuelne vlasti. Uprkos činjenici da legalni vlasnici oružja nikada nisu predstavljali bezbednosni problem u našem društvu već nelegalni i kriminalni krugovi, vlast ih sve stavlja u isti koš. Srpski pokret Dveri se tome protivi i staje na stranu legalnih vlasnika oružja i lovaca u Srbiji kao tradiciji u našem društvu koja se mora poštovati'’, rekao je Obradović u saopštenju.

U Srpskom pokretu Dveri kažu da se zalažu za reorganizaciju Nacionalne asocijacije lovaca Srbije i formiranje Uprave za lovstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

'’Smatramo da ima prostora za uvođenje redovnog informisanja lovaca putem specijalizovanog časopisa, edukacije i licenciranja, kao i da je Srbiji potrebna državna rendžerska služba. Što se tiče nabavke i posedovanja oružja, svi ozbiljni i legalni vlasnici oružja nemaju problem sa pooštravanjem kontrole, ali s pravom imaju problem sa progonom i razoružavanjem od strane države. Posebno dramatična je bila najava vlasti da će upadati po kućama i vršiti pretrese i oduzimanje oružja'’, dodaje lider Dveri.

Nasilje u društvu nikako se ne može dovesti u vezu sa lovcima, sportskim streljaštvom i legalnim vlasnicima oružja uopšte, posebno trofejnog, već upravo sa pogrešnim sistemom vrednosti koji se emituje sa režimskih medija. Vlast treba da se obračuna sa kriminalom i nelegalnom trgovinom oružjem, a ne pojedincima i udruženjima koji rade i privređuju po zakonu ili imaju svoje hobije koji nikoga ne ugrožavaju, dodaje se u saopštenju.

'’Srpski pokret Dveri se obavezuje da će se u novom sazivu Narodne skupštine posvetiti ovoj temi u funkciji zaštite interesa lovaca i legalnih vlasnika oružja'’, zaključuje Obradović.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA