Najnovije

BRISELSKA ANAKONDA STEŽE: Antiruski papir za Balkance - Vučić potpisuje!?

Neonacistička kolonijaška unučad imaju plan...lukav!

Lideri država i vlada Evropske unije pozvaće sve zemlje Zapadnog Balkana da uvedu sankcije Rusiji i rade na sprečavanju zaobilaženja restriktivnih mera koje je Brisel uveo protiv Moskve.

"Zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničke vrednosti i zajedničku odgovornost. Dok produbljujemo saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere EU i da deluju u skladu sa tim", navodi se u nacrtu deklaracije koja će biti usvojena na kraju samita.

Lideri država članica EU sastaće se danas sa kolegama iz regiona, na redovnom godišnjem samitu EU-Zapadni Balkan.

Deklaraciju usvajaju šefovi država i vlada EU, a sa tekstom deklaracije se usklađuju lideri iz regiona koji učestvuju na samitu.

Usklađivanje sa deklaracijom nije obavezno za zemlje regiona, ali se svakako to od njih očekuje, tvrde visoki zvaničnici EU koji su radili na organizovanju samita.

"Međutim neusklađivanje sa deklaracijom nam šalje negativan signal, jer time se pokazuje kakvu geostratešku orjentaciju imaju ove zemlje i da li dele naše zajedničke vrednosti", naveo je jedan visoki zvaničnik upućen u pripreme samita, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od zemalja Zapadnog Balkana, jedino Srbija nije uvela nijednu restriktivnu meru protiv Rusije.

EU redovno poziva zvanični Beograd da uskladi spoljnu politiku sa politikama EU.

Potvrda EU perspektive za region

Savet EU je saopštio da je samit EU-zapadni Balkan prilika da se reafirmiše perspektiva Zapadnog Balkana za članstvo u EU, kao i potreba za održivim i nepovratnim reformskim dostignućima partnera, koji su potpomognuti vrednostima i principima EU.

Među temama koje će biti na dnevnom redu su produbljivanje političkog i političkog angažmana na Zapadnom Balkanu, približavanje partnera iz regiona i unapređenje postepene integracije, izgradnja ekonomske osnove za budućnost, kao i ublažavanje posledica rata u Ukrajini.

O dijalogu Srbije i "Kosova" i sporovima među susedima

U završnoj deklaraciji, poseban prostor će biti posvećen procesu normalizacije odnosa Srbije i "Kosova". S tim u vezi, lideri će pozvati Prištinu i Beograd da primene sve sporazume postignute u okviru dijaloga, kao i da rade na deeskalaciji.

Sve zemlje regiona će biti pozvane da pronađu trajna i definitivna rešenja za bilateralne sporove i pitanja ukorenjena u nasleđu prošlosti.

Pročitajte OVDE šta poručuje Milica Đurđević Stamenkovski građanima Srbije 

Izvor: Pravda / RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA