Najnovije

DODIK: Mora se pokazati na delima ko je za EU, a ko ne

Oni koji odbijaju dogovore, jasno je kakav stav imaju, poručio je predsednik Srpske.

Ohrabrujuće je čuti da Brisel nema plan "B" za BiH, ali za BiH to nije dovoljno, jer upravo oni koje Evropa naziva proevropskim snagama kod muslimana blokiraju i plan "A" i svaku moguću opciju koja uključuje dogovor, istakao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da to nije korektan pristup i da se o evropskom putu ne može samo govoriti.

"Mora se pokazati i na delima ko je za EU, a ko ne. Oni koji odbijaju dogovore, jasno je kakav stav imaju", poručio je predsednik Srpske na društvenim mrežama.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac smatra da je put BiH ka EU usporen zbog toga što neke strukture u Federaciji BiH slušaju šta kaže ambasador SAD Majkl Marfi ili šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, pri tome zanemarujući treću stranu sa kojom treba pregovarati.

"Ta treća strana je za Ustavnu BiH i strana je koja dolazi iz Republike Srpske", istakao je Košarac.

On je naglasio da nikakvih kretanja u BiH neće biti, ni pod "dirigentskom palicom" američkog ambasadora ili šefa Delegacije EU, nego samo u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Košarac je ukazao na to da u BiH postoje političari koji nisu samostalni i kojima upravljaju određeni ambasadori, te da nigde u svetu ambasador ne donosi Vladi agendu sa očekivanjem njegove zemlje da se nešto uradi.

"Treba osamostaliti političare. Mislim da ćemo se tada vratiti slovu Dejtona, dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To je jedina formula za BiH, a ne da neko od predstavnika ili međunarodnih institucija traži partnerstvo u stranim ambasadama kako bi imali politike definisane protiv stavova jednog od konstitutivnih naroda", rekao je Košarac.

On smatra da BiH treba pregovarati sa evropskom delegacijom i realizovati spoljnopolitičke ciljeve, a to je članstvo u EU, te dodatnu energiju usmeriti na osamostaljivanje domaćih političara.

PODMUKLI PLAN IZ BRISELA: Tzv. Kosovu krče put do stolice u UN

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA