Najnovije

KURTI ZAKUKAO BRISELU: Kosovom protiv rasta desnice na Zapadu (VIDEO)

"Premijer Kosova", Aljbin Kurti, istakao je danas da je sada prioritet da pet onih koji ne priznaju "Kosovo" u Evropskoj uniji promene stav, istakavši da bi to bio važan doprinos u borbi protiv jačanja ekstremne desnice i autokrate na Zapadu.

Kurti je, na predstavljanju dokumenta Atlantskog saveta u Turskoj pod nazivom „Povratak na pravi put: Otključavanje evroatlantske i razvojne perspektive Kosova“, naglasio da u vreme kada ekstremna desnica i autokrate jačaju na Zapadu Evropi, važno je da se pet zemalja koje ne priznaju Kosovo pridruže drugima koje su priznale nezavisnost.

„To ne bi pomoglo samo nama već i transatlantskom mostu i demokratijama, to bi predstavljalo značajan napredak u borbi protiv uspona ekstremno desnih i autokratskih vlada na demokratskom Zapadu“, objasnio je on.

Kurti je podvukao da je glavni zadatak da pet nepriznatih u EU prizna Kosovo i da to mora biti zajednički zadatak svih. On je istakao i da je normalizacija odnosa sa Srbijom važna, jer je ona „sused sa kojim Kosovo deli polovinu granice”.

„Ne možemo da menjamo geografiju i istoriju“, rekao je Kurti.

On je u svom govoru naveo da je Srbija izazvala sve ratove na teritoriji bivše Jugoslavije, a da nije odgovorna za stradanja.

"Srbija danas ima 48 baza oko Kosova, postavljenih kao potkovica. Nekada je bila potkovica unutar Kosova, sada je oko Kosova. Nažalost, Srbija se nije promenila niti demokratizovala. Zato je važna normalizacija odnosa. Ali za to je neophodna normalizacija Srbije na demokratski način“, dodao je on.

Kurti je dodao da je normalizacija odnosa važna, ne samo da bi Kosovo postalo član međunarodnih organizacija, već i zbog mirne koegzistencije sa svojim susedom. S tim u vezi, on je rekao da zato podržava pismo američkog predsednika DŽozefa Bajdena od prošle godine, u čijem fokusu je bilo međusobno priznanje.

„To međusobno priznanje mora uključivati i sagledavanje prošlosti“, rekao je Kurti.

Pročitajte OVDE zašto je nezavisnost Kosova uslov Srbiji za članstvo u EU

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA