Najnovije

NJUJORK TAJMS OTKRIVA: Hamas finansiran sa preko milijardu dolara - tata je Katar, a švalerka Netanjahu

Katar je prebacio milijarde dolara u pojas Gaze koji kontroliše Hamas u proteklih 10 godina. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu „ne samo da je tolerisao ove isplate, već ih je i podsticao“, piše NJujork tajms.
DŽamija na Zapadnoj obali (Foto: Skrinšot)

DŽamija na Zapadnoj obali (Foto: Skrinšot)

Ovo je bila „avantura“ Netanjahua u nadi da će stabilan tok novca „održati mir u Gazi i omogućiti Hamasu da se fokusira na upravljanje, a ne na borbu“.

Netanjahuovi kritičari su ovu politiku nazvali „kupovinom ćutanja“. Posle 7. oktobra, Netanjahu je odgovorio na kritike tako što je sugestiju da pokušava da osnaži Hamas nazvao „smešnom“.

Prema pisanju američkog lista, svi u Izraelu – od političkih lidera do oficira i obaveštajnih službenika – bili su uvereni da Hamas nije zainteresovan za napad velikih razmera i da nije sposoban za njega.

Čak i dok je izraelska vojska dobijala borbene planove za invaziju Hamasa, a analitičari posmatrali terorističke vežbe velikih razmera odmah preko granice u Pojasu Gaze, isplate su se nastavile.

Godinama su izraelski obaveštajci čak pratili jednog katarskog zvaničnika u Gazu, gde je delio novac iz kofera napunjenih milionima dolara.

Novac je bio namenjen za isplatu vladinih plata u Pojasu Gaze i kupovinu goriva za elektranu. Ali izraelski obaveštajni zvaničnici sada veruju da je novac igrao ulogu u Hamasovom uspehu 7. oktobra.

Pročitajte OVDE o napretku ruske vojske kod Ivanovke

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA