Najnovije

ČIME TO AMERIČKI AMBASADOR PRETI SRPSKOJ? Dodik odgovorio Marfiju, reagovao i ruski ambasador

Predsednik Republike Srpske odgovorio je na izjave američkog diplomate u BiH Majkla Marfija da SAD neće sediti sa strane i posmatrati kako predsednik Srpske vodi BiH u sukob.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se američki ambasador u Sarajevu Majkl Mafri svakim svojim istupom meša u unutrašnje stvari zemlje, što nije posao nijednog diplomate, pogotovo ne ambasadora SAD u Federaciji BiH.

Marfi je prethodno izjavio da "SAD neće sediti sa strane i posmatrati kako predsednik Srpske vodi BiH u sukob", ponovivši tokom gostovanja na sarajevskoj Federalnoj televiziji da SAD podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

"Mi smo tu delom da branimo Dejtonski mirovni sporazum i državu BiH. I ustav je vrlo jasan - to je jedinstvena, suverena država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih. Republika Srpska je entitet u BiH, dakle nema pravo, odnosno ustav ne predviđa da se ona otcepi", naveo je Marfi u odgovoru na pitanje: "Kako zaustaviti Dodikove stalne secesionističke pretnje i antidržavno delovanje?".

Komentarišući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da se ruska ocena situacije u BiH u potpunosti podudara sa stavovima rukovodstva Republike Srpske, Mafri tvrdi da su "te izjave pogrešne, netačne, zasnovane na pogrešnim informacijama i pravnim fantazijama".

Dodik: Čime to Marfi preti?

Dodik se u izjavi za Srnu zapitao čime to Marfi preti Republici Srpskoj i srpskom narodu i ko govori o bilo kakvom sukobu.

"Kada iz Federacije BiH zveckaju oružjem, kada napadaju i pljačkaju srpske povratnike, kada se mudžahedini slobodno šetaju BiH i prave svoje komune, Marfi ćuti, tada je i gluv i slep i nem. Šta to znači, da i mi treba da ćutimo i odobravamo da nas neko ugnjetava? BiH je, gospodine Marfi, državna zajednica koju čine dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda - Srbi, Hrvati i muslimani, i mi nećemo dozvoliti da budemo manjina, da nas bilo ko ugrožava, ili da nam otima teritoriju, pa ni velika sila kao što je Amerika. Ne damo svoje, a vi pretite koliko hoćete", poručio je Dodik.

On je konstatovao da je Marfi toliko ostrašćen u svojoj mržnji prema Srbima da ide do te mere da čak tvrdi da u Sarajevu teče med i mleko, u tom istom Sarajevu gde je proterano sve srpsko, gde je izvršeno etničko čišćenje.

"U tom Sarajevu gde su Zukan Helez i Ramo Isak primer ličnosti koje Marfi želi da vidi u institucijama, koje će za njegov račun i u njegovom interesu obavljati prljave poslove i pretiti, zastrašivati, unositi nemir među stanovništvo. To je jedina poruka koju taj šarlatan, američki ambasador, šalje narodima u BiH i koji se ko zna kojim sredstvima i na koji način, nažalost, našao na poziciji američkog ambasadora. Marfi reče i da je SDA, odnosno Bakir Izetbegović loše upravljao Obaveštajno-bezbednosnom agencijom u Sarajevu, a ja mislio da tom agencijom upravljaju Amerikanci. Verujem da nisam naivan, Marfi pere ruke, siguran sam da je na pomolu neka afera", naveo je Dodik.

Predsednik RS je naglasio da je Marfijeva arogancija do te mere neprihvatljiva da samo podanici, kakvi postoje u FBiH, mogu da prihvate njegovo ponašenje.

"Republika Srpska i srpski narod nisu neko ko će sedeti sa strane i čekati šta će neki američki ambasador nekome izdiktirati šta treba da uradimo, niti će dozvoliti da bilo ko laže i zastrašuje stanovništvo Srpske. Svim političkim i pravnim sredstvima sačuvaćemo suvrenitet Srpske i BiH", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Ruski ambasador u Sarajevu: SAD odbacuju međunarodno pravo
Ambasador Ruske Federacije u Sarajevu Igor Kalabuhov izjavio je da SAD odbacuju međunarodno pravo i da se stvara trajni osećaj da američki ambasador u BiH Majkl Marfi ne razume ni slovo niti duh Dejtonskog mirovnog sporazuma uprkos činjenici da je napisan na engleskom jeziku.

Kalabuhov je povodom Marfijevog tumačenja izjave predsednika Rusije Vladimira Putina o BiH naveo da je Putin bukvalno rekao da budućnost BiH treba da određuju njeni građani, ali da se američki ambasador ne slaže sa tim.

"U suštini on je formulisao za BiH svoj 'zakon Marfi' koji glasi: 'BiH – to sam ja; Majkl Marfi'. Jer američki ambasador određuje koji političar je dobar, a koji je totalitaran", naveo je ruski ambasador u regovanju na intervju američkog diplomate za sarajevsku FTV, prenosi Srna.

Kalabuhov je istakao da ne želi da se dotiče tradicionalno arogantne i licemerne retorike u vezi sa situacijom u BiH koja prelazi granicu mešanja u unutrašnje poslove, što je ingerencija političara i građana BiH.

"SAD odbacuju međunarodno pravo u korist mitskih pravila, na kojima je navodno zasnovan svet. Najslikovitiji primer jeste podrška Vašingtona surogatnom 'visokom predstavniku', kada čak i vrapci na ogradi Bele kuće u Sarajevu shvataju nelegitimnost te figure", istakao je Kalabuhov.

Ruski ambasador u BiH kaže i da je "slobodan onaj novinar kojem plaća američki ambasador", a širi "malignu propagandu" onaj koji piše "istinu o neokolonijalnim navikama Amerike".

"I, konačno, američki ambasador, Majkl Svemoćni, nameće sankcije neposlušnima. Evo vam konkretni primer delatnosti ambasadora. On stalno naglašava da podržava pridruživanje BiH EU. A da li je čitao poznatih 14 uslova? Jedva. Američki ambasadori ne čitaju uslove, oni ih diktiraju", kaže Kalabuhov.

Ruski diplomata ističe da u tih 14 uslova iz ocene Evropske komisije piše crno na belo da, radi članstva u EU, BiH mora raskinuti sporazum sa SAD o neizručenju američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu.

"Ispada, da američki ambasador podržava raskidanje bilateralnog sporazuma sa SAD. Kako će na to reagovati u Vašingtonu ako saznaju u nekom komitetu za istraživanje antiameričke delatnosti? Ali, sigurno se radi o nečemu drugom. Američki ambasador jednostavno ponižava predstavnike EU, znajući da će i dalje plesati kako SAD sviraju. I ako Vašington naredi, onda će primiti BiH – 's obzirom na geopolitičku situaciju' – i s ovim sporazumom, i s OHR-om, uz licemerne mantre o poštovanju suvereniteta BiH", naveo je Kalabuhov.

PAKLENI IZVEŠTAJ ZA UKRAJINU! Ovo su cifre poginulih (BROJKE)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA