Najnovije

PREDIZBORNA BUKA: Ugrožen izborni materijal!?

GIK na nogama...

Izborni materijal u potpunosti je bezbedan, ponovo je danas saopštila Gradska izborna komisija (GIK) u Beogradu i istakla da paušalne i netačne izjave pojedinih njenih članova šire nepotrebnu paniku i mogu da naruše poverenje građana u izborni proces.

"Gradska izborna komisija je primorana da, zbog istinite, pravovremene i objektivne informisanosti građana, reaguje na izjavu jednog člana GIK-a u vezi sa čuvanjem izbornog materijala nakon sprovedenih izbora", navodi se u saopštenju.

GIK je, kako se naglašava, u obavezi da obavesti javnost da je izborni materijal potpuno bezbedan, te da se sve vreme čuva u potpunosti u skladu sa svim procedurama.

"Izborni materijal čuva se i obezbeđuje u skladu sa zakonom i dosadašnjom praksom, uz primenu svih fizičko-tehničkih mera. Prostorije za odlaganje izbornog materijala su pod video nadzorom, zaključane, zapečaćene i čuvane od strane profesionalnog obezbeđenja, pripadnika komunalne milicije i Ministarstva unutrašnjih poslova", precizira se u saopštenju.

GIK napominje da ovim putem želi da još jednom uveri sve građane da nema mesta nikakvim sumnjama u vezi sa čuvanjem izbornog materijala, te da su ovakve izjave opasne i mogu uneti nepotrebnu i neracionalnu paniku među birače.

Kako se dodaje, bitno je napomenuti da Misija Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava – ODIHR, nikada nije imala nijednu primedbu na čuvanje izbornog materijala nakon sprovedenih izbora.

"Upravo iz tih razloga, GIK se još jednom oglašava, kako ne bi dozvolila da ovakve izjave, koje su u potpunosti netačne, uruše poverenje građana u izborni proces. One takođe mogu naneti štetu i narušiti ugled Gradske izborne komisije, uprave Grada Beograda, svih zaposlenih u stručnoj službi, kao i svim akterima uključenim u rad Gradske izborne komisije, te tako i samom članu koji ovakve paušalne izjave iznosi u javnost", ističe se u saopštenju.

Ponavljamo još jednom da birači nemaju nikakvog razloga za brigu, te da će svaki njihov glas biti sačuvan i evidentiran na ispravan način, poručuju iz GIK-a.

Pročitajte OVDE o početku kraja Ukrajine 

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA