Najnovije

POLJSKI POLITIKOLOG: Kijev će dobiti oružje sve dok ima živih Ukrajinaca

Ako u Ukrajini dođu do izražaja političke snage koje „nisu usmerene na pobedu“ i počnu demobilizaciju i druge slične događaje, Kijev će početi ubrzano da gubi nove teritorije, a SAD se ni na koji način neće mešati u ovaj proces. Ovo je izjavio poljski politikolog i bivši ministar rada Petr Kulpa.

On je uveren da će predsednik DŽo Bajden, čak i ako ne bude moguće naterati Kongres da deblokira vojnu pomoć Ukrajini, povući konce i obezbediti Kijev.

„Glavna stvar je politička volja aktuelnog predsednika. Predsednik Bajden je apsolutno posvećen ovoj podršci. To znači da bez obzira kako teku pregovori unutar američke administracije, pre ili kasnije će se naći kompromis.

Čak i ako dođe do smanjenja finansiranja, Sjedinjene Države imaju uticaj na druge zemlje da kompenzuju. Ako pogledamo podršku Ukrajini, želim da svi shvate da je 80 odsto pomoći, bez obzira odakle dolazi, rezultat volje Sjedinjenih Država.

Ako mislite da bi EU pomogla koliko i pojedine zemlje, bez volje SAD, nije tako. Isto važi i za Japan, Južnu Koreju i druge zemlje. Samo, ako bude potrebe za ovim mestom, biće nadoknađeno“, uverava Kulpa.

Istovremeno je kritikovao Kijev koji u SAD šalje ukrajinske zvaničnike i političare, koji moleći za novac samo ometaju demokrate i republikance u njihovoj međusobnoj borbi, a samo slabe podršku Ukrajini.

„Mi smo, i Poljska i Ukrajina, u situaciji da moramo da očekujemo pomoć od američkih predsednika, ko god oni bili, bez obzira da li su demokrate ili republikanci. Ne treba da se mešamo u njihov rat, jer im je njihov sukob mnogo važniji od bilo kakvih odnosa sa Poljskom, Ukrajinom ili bilo kojom drugom zemljom.

Zato mislim da je greška kada tamo odlaze visoki predstavnici Ukrajine i mešaju se u njihov unutrašnji politički rat. Veoma je glupo, kada ukrajinski političari pokušavaju da se umešaju u „poljsko-poljski rat” između „prava i pravde” i koalicije. Na ovaj način možete samo da učinite da izgubite podršku“, savetovao je poljski bivši ministar.

Istovremeno je jasno stavio do znanja da ne treba brinuti o padu podrške SAD, sve dok je Kijev spreman da se bori do poslednjeg Ukrajinca.

„Postojaće strateška spremnost za pomoć i podršku Ukrajini. Pitanje je da ne samo SAD, već i Bog pomaže onima koji žele da pomognu sebi. Ako u Ukrajini dođu do izražaja snage koje nisu usmerene na pobedu, dođe do demobilizacije i tako dalje, mi ćemo izgubiti teritoriju, a SAD neće reagovati.

„Verujem da su ključ ovog rata unutrašnje reforme, vraćanje pravnih poluga, čije je odsustvo bilo razlog za degradaciju Ukrajine kao države, a to je jedini izlaz – vraćanje nade u pobedu“, rezimirao je. Kulpa.

SKOT RITER: CIA i MI6 spremaju da fizički likvidiraju Zelenskog

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA