Najnovije

VATIKAN: Papa Francisko dozvolio "blagosiljanje" istopolnih parova

Papa Francisko dozvolio je rimokatoličkim sveštenicima da blagosiljaju istopolne parove, pod uslovom da blagoslovi nisu deo redovnih crkvenih rituala ili liturgija.

U dokumentu se navodi da takvi blagoslovi ne bi davali legitimitet "neregularnim situacijama", već bi bili znak da Bog prihvata sve. Naglašava se i da blagoslov ne treba mešati sa sakramentom heteroseksualnog braka, prenosi Rojters.

Dokument koji je potpisao papa navodi i da sveštenici treba da odlučuju od slučaja do slučaja i da "ne bi trebalo da sprečavaju ili zabranjuju blizinu Crkve ljudima u svakoj situaciji u kojoj bi mogli da traže Božiju pomoć putem jednostavnog blagoslova".

On ističe da ovo ne podrazumeva blagoslov za istopolni brak, jer je brak institucija između “muškarca i žene”.

Papa je još u oktobru nagovestio ovu promenu, odgovarajući na pitanja na početku biskupskog sinoda u Vatikanu. Dok su odgovori u oktobru bili nijansiraniji, u današnjem dokumentu na osam stranica, čiji je podnaslov "O pastoralnom značenju blagoslova", navedene su konkretne situacije.

Crkva uči da privlačnost prema istom polu nije grešna, ali da homoseksualni činovi jesu. Od svog izbora 2013. godine, Francisko je pokušao da Crkvu od 1,3 milijarde članova učini pristupačnijom LGBT osobama bez promene moralne doktrine o istopolnim aktivnostima, navodi Rojters.

Pročitajte OVDE o prodoru ruske vojske kod Avdejevke

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA