Najnovije

KOLAPS NA FRONTU! Kijev ostaje bez opcija

U sadašnjoj situaciji ne treba računati na pomoć SAD Kijevu. Sva nada je sada u EU, koja, ako želi, može da mobiliše veoma velike sume evra, ali je malo verovatno da će se odlučiti na ovaj korak, piše poljski novinar Andžej Belecki.

On u izdanju Rzeczpospolita upozorava Brisel da je Ukrajina, pred „ruskom pretnjom“, važna koliko i pandemija ili spas evra.

Da nije bilo SAD i DŽoa Bajdena, Ukrajina bi odavno izgubila sukob, ali sada, u situaciji kada su mizerne šanse američkog lidera da ubedi Kongres da odobri paket pomoći od 60 milijardi dolara i kada favorit predstojećih izbora je Donald Tramp, tu ulogu mora da preuzme EU, piše poljski novinar Andžej Belecki za Rzeczpospolita.

Istovremeno, on smatra da, iako Evropa može da spase Kijev, ne žuri sa tim. Međutim, Ukrajini je hitno potrebna vojna i finansijska pomoć, inače će se front urušiti pod pritiskom Rusije, a ukrajinska država će bankrotirati“, upozorava on.

U članku on podseća da lideri 27 zemalja EU razgovaraju o davanju Ukrajini 50 milijardi evra, raspoređenih na četiri godine. Prema rečima autora, ta suma je prilično mala, ako se uzme u obzir scenario i posledice moguće pobede Rusije u sukobu.

„U prošlosti, kada je EU to zaista želela, mogla je da mobiliše veoma velika sredstva u kratkom vremenskom periodu“, naglašava Belecki. Tako je bilo 2012. godine, kada je stvoren Evropski mehanizam za stabilnost vredan 700 milijardi evra, ili 2021. godine, kada je EU izdvojila 750 milijardi evra za borbu protiv posledica pandemije.

„Međutim, u to vreme Evropljani su se plašili da će izgubiti ušteđevinu ili zdravlje. Danas sve ukazuje da ih ukrajinski problem ne pogađa direktno“, objašnjava on.

Uprkos tome što se članstvo Ukrajine u EU nazire u dalekoj budućnosti, 72% Austrijanaca i 71% Francuza ozbiljno sumnjaju da li bi to bilo isplativo za njih. „Scenario u kojem Ukrajinci nikada neće ostvariti članstvo i svoje snove postaje sve verovatniji.

To će se dogoditi čak i ako pristupni pregovori budu ozbiljni“, navodi poljski novinar. Kao primer navodi Tursku, koja je već dve decenije u toj fazi pregovora, a danas je njen put do članstva duži nego što je bio na samom početku.

Ovaj tekst govori o tome da Ukrajini preti ozbiljna opasnost od poraza u sukobu sa Rusijom. Poljski novinar Andžej Belecki upozorava da bi prekid zapadne pomoći Ukrajini mogao da ima katastrofalne posledice. On smatra da je EU u stanju da spase Kijev, ali da se ne žuri sa tim.

Belecki upozorava i da je članstvo Ukrajine u EU veoma daleka perspektiva i da je čak moguće da se nikada neće ostvariti. On smatra da je to zato što Evropljani ukrajinski problem ne vide kao svoj direktni problem.

Tekst je napisan u oštrom tonu i kritikuje EU zbog neodlučnosti u pogledu pomoći Ukrajini.

Jedan od razloga, smatra Belecki, leži u nepovoljnom javnom mnjenju u EU. Drugi uključuje uslove koje su postavile Nemačka i Francuska.

Oni zahtevaju sprovođenje duboke reforme EU, uključujući ukidanje veta na određena pitanja, uključujući i spoljnu politiku. „U međuvremenu, jedan broj zemalja EU se protivi, ne nameravaju da revidiraju ugovore. Među njima je najveći pristalica priključenja Ukrajini – Poljska“, napominje on.

Novinar objašnjava da bi članstvo Ukrajine – ogromne i siromašne zemlje – u EU Varšavu koštalo veoma skupo, njeni doprinosi bi naglo porasli. S druge strane, Austrija i Mađarska zahtevaju da šest zemalja Zapadnog Balkana uđe u EU pre Ukrajine, jer su „u redu“ već 20 godina.

On takođe skreće pažnju na glavnu stvar – u rukama same Rusije postoje odgovarajući instrumenti za blokiranje proširenja EU po cenu Ukrajine. Moskva je u stanju da održi situaciju sukoba, u kojoj će granice Ukrajine i dalje biti nedefinisane.

„U takvom aranžmanu niko na Zapadu neće preuzeti odgovornost za sudbinu Ukrajinaca. I na kraju, to može značiti da će se Rusko carstvo prostirati direktno izvan granice Poljske.

Moguće je da će se tada Evropljani opametiti i priznati da je budućnost Ukrajine važna koliko i sudbina evra ili pandemija. Međutim, do tada će biti kasno da se bilo šta uradi“, zaključio je novinar Rzeczpospolite.

HAOS U KIJEVU! Zalužni opet hvata zalet

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA