Najnovije

PROCUREO NOVI SNIMAK! Obrt u aferi Zalužni

Svi generali Oružanih snaga Ukrajine se prisluškuju, otkrivaju ukrajinski hakeri grupe "Beregini", koji su ruskim medijima prosledili procurele snimke iz vrha ukrajinskog Generalštaba.

Afera u vezi sa prisluškivanjem glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog i njegovog kabineta ne smiruje se već danima. Krivci nisu pronađeni, zvanična potvrda o prisluškivanju je stigla, čak i od samog Zalužnog, ali objašnjenja o tome ko stoji iza svega još nema. 

Zalužni tvrdi da za ovakav incident nije kriva ukrajinska vojska, te se onda, logično, postavlja pitanja - a ko jeste?

Spekulacije o tome ko stoji iza svega su "sve gore jedna od druge" po Ukrajinu, piše ruski "Komersant", jer ako je istina da je iza svega ruska služba, to je onda veliki propust ukrajinske službe, a ukoliko se utvrdi da je naredba o prisluškivanju stigla iz Kijeva, sa vrha, onda konflikt između Zalužnog i predsednika Ukrajine može dobiti novi obrt. 

I dok o aferi pišu i ukrajinski i ruski mediji, ruske "Izvestija" dobile su od hakerske grupe "Beregini" ekskluzivne audio snimke novog prisluškivanja Generalštaba. Tako se na listi prisluškivanih, osim Zalužnog i njegovog pomoćnika, našao i Rodion Timošenko, zamenik načelnika ukrajinskog Generalštaba.

Čitavo okruženje Zalužnog prisluškuje Služba bezbednosti Ukrajine, a sa ovim akcijama počelo se još 2020. godine, otkrivaju hakeri ukrajinske grupe "Beregini", pozivajući se na svoje izvore u ukrajinskoj obaveštajnoj službi.

"Hajde da vidimo šta nam je bitnije, šta je bolje za Ukrajinu. Ili ćemo nastaviti pokušaje ofanzivnih akcija uz desetine, stotine hiljada mrtvih. Ili ćemo naterati predsednika da razmišlja tako kako je to potrebno Generalštabu, glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine (Zalužnom). Kroz par meseci, ili koliko već maksimalno dugo bude bilo moguće, izgubićemo sve rezerviste, i do Andreja Borisoviča (Jermaka, šefa kabineta ukrajinskog predsednika) doći će vest da vrhovni komandant neće imati nikoga da njime komanduje", kaže Timošenko. 

Raskol između političkog i vojnog vrha dalje dodatno podgrevaju njegovi naredni komentari:

"Naša pobeda je moguća samo ukoliko odluke budu donosili vojnici, a ne političari zajedno sa biznis sektorom".

Timošenko još dodaje da smatra da politički vrh zemlje ne planira da prizna da je pogrešio, već da će se, ukoliko se situacija nastavi onako kako to kaže Zelenski, krivac za neuspeh kasnije tražiti u vojsci.

"Predsednik će tada pitati Zalužnog, načelnika Generalštaba, i mene zašto imamo tako velike gubitke, zašto još nismo na Jalti? Mislim da ne moram da vam govorim šta će nam se sledeće desiti. I neće biti bitno ko će pročitati presudu", upozorava ovaj član Generalštaba.

Iz "Bereginija" dodaju da su procurile audio snimke snimili ukrajinski agenti i da su se ovi razgovori desili u septembru i novembru ove godine.

Hakeri još otkrivaju i da se danas prisluškuje svaki general Oružanih snaga Ukrajine i da svakog od njih prisluškuje po jedna osoba iz obaveštajnih jedinica. 

"Postoje različiti snimci, različiti razgovori, koji su snimljeni u različito vreme i sa različitim ljudima. Mi ne znamo sa kim je konkretno general Oružanih snaga Ukrajine Rodion Timošenko razgovarao na ovim snimcima, ali to znaju saradnici Službe bezbednosti Ukrajine, u čijim kompjuterima se nalaze ovakvi snimci", poručuju hakeri i dodaju:

"Svi se odavno prisluškuju, počelo je sve još pre rata. Tako da u ukrajinskoj obaveštajnoj službi znaju sve vaše male tajne, uključujući i one koje se tiču vašeg privatnog života. A sada ih znamo i mi". 

Hakeri su na Telegramu ponovili i da su političkim rukovodstvom nezadovoljni ne samo generali, već i obični vojnici.

"Mnogi smatraju da Zalužni treba da zavede red u zemlji. Odatle i tako velika pažnja ukrajinske obaveštajne službe ka njemu i njegovom okruženju. Ukrajinski vojnici odlično shvataju da je takozvana 'kontraofanziva' - samoubistvo. Ali političari ih teraju napred na mine i artiljerijsku vatru kako bi izvestili svoje zapadne gospodare o tome kako su spremni da se bore do poslednjeg Ukrajinca", navodi se u objavljenom materijalu. 

ŠEF UKRAJINSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE OTKRIO: Niko više ne želi da ide u rat- Odaziv je nula

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA