Najnovije

KATASTROFA U NAJAVI: Tek što je porinut, najveći britanski ratni brod postao je meta (FOTO)

Novi britanski nosač aviona "HMS Kvin Elizabet", koji je juče isplovio iz brodogradilišta "Rosit", mogao bi da bude ranjiv za sajber-napade. Najverovatnije koristi zastareli operativni sistav, koji je nedavno bio žrtva globalnog hakerskog napada.

Nosač aviona "HMS Kvin Elizabet" (Foto: Jutjub)

"Kvin Elizabet" je najveći ratni brod koji je ikada proizveden u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa dužinom od 280 metara i težinom od 69.500 tona, a njegove izgradnja koštala je 3,5 milijardi funti.
Ipak, oficiri sa ovog teškaša tvrde da su dobro pripremljeni za odbranu protiv sajber-napada i dodaju da je ekipa sajber stručnjaka deo posade.
Potencijalna ranjivost broda uočena je kada se na ekranima broda video operativni sistem, koji izgleda kao "Vindovs XP" iz 2001. godine, koji je širom sveta bio meta napada virusa "Vonakraj" u junu ove godine. Tada je napadnut i britanska Nacionalna zdravstvena služba, kao i stranice više od 90 predstavnika u britanskom Parlamentu.
Jedan od oficira sa novog nosača aviona, Mark Deler, odagnao je sumnje u sposobnost broda i posade da se nosi sa sajber-napadima.
- Ovaj brod je prošao kroz vrlo strogu proceduru i dobro je dizajniran, čime je osigurano da ne bude ranjiv za sajber-napade. Ako neko želi da ometa moju radio-frekvenciju, imaćemo pratnju razarača koji će oterati one koji žele da ometaju naše operacije. To je normalna rutina na brodu - rekao je Deler.
On se osvrnuo i na kompjutere i operativni sistem na brodu.
- Mi nismo kupovali višak kompjutera s polica, već smo to radili više u stilu NASA. Znate, kad kupujete ovako veliki brod, niste ga kupili danas, nego pre 20 godina. Stoga su specifikacije na njemu u skladu sa onim što je tada bilo dobro. Realnost je da uvek dizajniramo tako da možemo da modifikujemo i nadogradimo šta treba. Šta god ste videli na fotografijama sa broda, verovatno ćete saznati da smo osavremenili i nadogradili. Možda se to već i dogodilo, ali ja vam to ne mogu reći  - zaključio je Deler, piše britanski "Gardijan".

Pročitajte OVDE i do kada će Rusija izgraditi svoj prvi nosač aviona.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pomoću snimaka drona uverićete se u veličinu ove grdosije.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA