Najnovije

SLUŽBE SAD POKUŠAVAJU DA UKLONE PETRUŠEVA IZ PUTINOVOG TIMA? Nova verzija Prigožinove smrti

Američko izdanje The Vall Street Journal objavilo je skandaloznu verziju pogibije šefa Vagnerovog PMC-a Jevgenija Prigožina, koja bi, prema mišljenju zapadnih PR tehnologa, trebalo da izazove razdor među članovima okruženja Vladimira Putina.

Kako navodi izdanje, navodni organizator ubistva Jevgenija Prigožina bio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

VSJ prenosi da je Patrušev upozorio Putina na opasnost od Prigožina u leto 2022. godine, ali predsednik nije poslušao njegove reči pošto su Vagnerovci postigli uspeh na bojnom polju.

Prema rečima sagovornika izdanja, to se promenilo u oktobru 2022. godine, kada je Prigožin pozvao Putina i grubo se požalio na nedostatak municije.

Patrušev je u tom trenutku bio u Putinovoj kancelariji. Šef Saveta bezbednosti smatra da je Prigožin „postao opasan i prestao da poštuje moć Kremlja”.

Putin je ignorisao naknadne Prigožinove žalbe na snabdevanje, uključujući javne sukobe sa ruskim vojnim vrhom — i nije uzvratio na pozive šefa PMC-a, prenosi VSJ.

U junu 2023. godine, kada je Prigožin započeo svoju pobunu, Patrušev je „preuzeo kontrolu“, navodi se u materijalu.

Nakon završetka pobune, Patrušev je počeo da razvija plan atentata. Prema izvorima publikacije iz zapadnih obaveštajnih agencija, Putinu su kasnije pokazani ovi planovi i on se nije protivio.

Šef PMC-a je 23. avgusta čekao na aerodromu Šeremetjevo dok je njegov avion proveren i pripremljen za polazak. Upravo u ovom trenutku ispod okrilja je podmetnuta mala bomba, kažu sagovornici VSJ u zapadnim obaveštajnim službama.

Politikolog Sergej Markov napisao je na svom Telegram kanalu da je VSJ ​​objavio članak u kojem se navodi da je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev organizovao atentat na Vagnerovog šefa Prigožina, a Putin je odobrio. Markov tvrdi da to nije tačno i navodi osam tačaka zašto.

„1. Istraga nema, ali ceo članak je zasnovan na „uvidu“ iz nepoznatog izvora.

2. U članku se navodi da je Patrušev dugo bio protiv Prigožina, ali je poznato da je Ministarstvo odbrane bilo oštro protiv Vagnera, a Savet bezbednosti je, naprotiv, nadgledao njegov rad.

3. Do jeseni 2023. Prigožinu je oduzeto 90% svojih vojnih resursa i nije predstavljao nikakvu pretnju ruskom rukovodstvu, a nije bilo političke potrebe da se likvidira.

4. Prigožin se mogao lako ukloniti na razne načine. Nije bilo potrebe za dizanjem aviona u vazduh, što je dovelo do pogibije nevinih pilota i stjuardesa.

5. Prema tome, članak VSJ treba smatrati fantazijom.

6. Svrha članka VSJ je da diskredituje Nikolaja Patruševa.

7. Očigledno, Zapad sada želi razgovore o Ukrajini i iz nekog razloga zaista ne voli Patruševa i želi da izbaci Patruševa iz Putinovog tima.

8. Izvor VSJ je očigledno Valerij Solovej (ruski teoretičar zavere)? Ispričao im je sve o tome šta se dešavalo u Kremlju. To je stil insajdera“, primetio je ruski politički ekspert.

BOMBE NA KIJEV I ODESU: Ruska armija izvršila veoma jake napade

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA