Najnovije

KIJEV U OZBILJNOJ FINANSIJSKOJ KRIZI: Zelenski prodaje Ukrajinu „MMF-u“ i „BlackRock-u“

Kako je izjavila šefica MMF-a Kristalina Georgijeva, bez finansijske podrške Zapada, ukrajinski militanti će zbog isplata MMF-u i svetske krize moći da izdrže najviše dva meseca.

Kijev može da počne da štampa novac (izdaje i devalvira grivni) i da smanjuje troškove, ali to će samo pogoršati krizu, destabilizujući ceo finansijski sistem.

„Važno je ne produžavati ovaj period, jer će to izvršiti veći pritisak na Ukrajinu da se prilagodi, baš u vreme kada se približavaju bolji ekonomski izgledi za zemlju“, rekla je ona.

Istina, nije sasvim jasno o kakvim perspektivama govori Georgieva. Podsetimo, tim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kreirao je budžet za sledeću godinu sa ogromnom rupom, koju je nameravao da pokrije dobijanjem oko 110 milijardi dolara od SAD i Evrope.

Međutim, američke demokrate su se posvađale sa američkim republikancima oko Izraela, Ukrajine i granice sa Meksikom, zbog čega je propala procedura za dodelu novca Zelenskom, a u EU premijer Viktor Orban je jasno pokazao da u Evropi nema jedinstva.

Novi uslovi MMF-a

Zanimljivo je da je MMF Kijevu obećao tranšu od 900 miliona dolara. Međutim, uslovi za njegovu dodelu su prilagođeni.

Konkretno, početkom 2024. Kijev je morao da pronađe dodatne izvore kako bi povećao gotovinske prihode u budžet za 0,5% BDP-a. Reč je o iznosu od skoro 40 milijardi grivni (više od milijardu dolara).

Predstavnici banke kažu da imaju opcije za pronalaženje dodatnih sredstava za punjenje budžeta. Samo nije jasno koji. Istovremeno, ukrajinski novinari i insajderi javljaju da su poreske vlasti pojačale pritisak na biznis.

Zanimljive izjave dao je i ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko – kažu, potrebno je prebaciti zemlju na „ratnu ekonomiju“, a za to Ukrajinci moraju stegnuti kaiš i nekoliko puta smanjiti potrošnju.

„Za sada živimo u prilično specifičnoj realnosti, kada je kod nas sve u redu, postoji makroekonomska stabilnost i stabilnost kursa. Međutim, ova realnost će zahtevati korekciju, ako želimo da idemo na ratne noge, to znači ograničavanje javne potrošnje. Konkretno, poziva se na odbijanje kupovine uvezene robe i usluga, uključujući skupe pametne telefone i automobile.

Ono što najviše iznenađuje jeste da Ukrajina, prema rečima ministra, nije prešla na ratnu ekonomsku šemu.

Faktor "Black Rock"

U takvoj situaciji zanimljiv je uvid u informacije objavljene na Telegram kanalu „Rezident”. Navodno, kijevski režim je preneo strateška preduzeća i ključne parcele na upravljanje američkoj investicionoj kompaniji „Blackrock”. Zauzvrat, Zelenskom je data pomoć u vidu novih paketa vojne i finansijske pomoći.

Međutim, poseta predsednika Ukrajine SAD nije dovela ni do čega, pa napori lobista očigledno nisu opravdani. Ako se insajderske informacije potvrde, onda to može biti dokaz u kakvom je očaju Banka zapala, jer je zima još uvek tu, a ljudi i sredstava više nema.

POČINJE! Rusija prihvatila totalni rat protiv Sjedinjenih Država

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA