Najnovije

Po cenu da me svi zamrze moram reći istinu: Taj plan je skoro nemoguće poništiti! (VIDEO)

Taj Francusko-nemački plan se vrlo teško može poništiti. Ako bi se poništio u Skupštini Srbije, prema Bečkoj konvenciji i načelima međunarodnog prava to je manje pravne snage nego od onoga što je prihvaćeno u Briselu, zato što je po Bečkoj konvenciji međunarodno pravo iznad unutrašnjeg prava, čak iznad Ustava. To što se dešava u Srbiji ne interesuje one koji su zaključili ugovor, izjavio je doktor Dejan Mirović, profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, prilikom gostovanja na jutjub kanalu Pravi odgovor.

On je rekao da istinu mora da kaže po cenu da ga svi zamrze, takođe je rekao da nikada nije čuo za „ovakav doprinos teoriji međunarodnog prava“ poput onoga što je uradila premijerka Srbije Ana Brnabić kada je u jeku izborne kampanje, nakon skoro godinu dana stavila rezervu na Francusko-nemački sporazum, da to nije priznanje niti važi za ulazak Kosova u UN. 

- Ja zaista nikad nisam čuo za takav doprinos teoriji međuanrodnog prava, ali sam čuo za teoriju koja se zove „istopel“, da nakon prihvatanja ugovora, usmeno ili pismeno, strane ne smeju da popravljaju svoje pozicije – ukazao je Mirović, a zatim nastavio:  

- Nema rezerve koja je retroaktivna. Rezerva se stavlja na ugovor koji se donosi, a rezerva na sve naše ugovore koje smo prihvatili je apsolutni apsurd i zamajavanje našeg glasačkog tela. 

On je objasnio da saglasnost Aleksandra Vučića jeste usmena, ali da se u slučaju predsednika, premijera i ministra spoljnih poslova prihvata i usmena saglasnost. Da je Vučić stavio rezervu prilikom tih razgovora na članstvo lažne države Kosova u UN ili na de fakto ili de jure priznanje, tako nešto bi bilo napisano u konačnoj verziji sporazuma, istakao je Mirović. 

On je ipak otkrio dva načina kako se taj sporazum može poništiti, a jedan od njih se nimalo neće dopasti Aleksandru Vučiću. O svemu tome detaljnije pogledajte na kanalu Pravi odgovor.

Rusi razarali tri ukrajinska vojna aerodroma i oborili Kijevu tri Su-27 i jedan Su-24

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA