Najnovije

PUKOTINE U CRVENOMORSKOJ ALIJANSI: Kako je operacija u Crvenom moru pokazala da SAD Evropu tretiraju kao lakeja

Pukotine u crvenomorskoj alijansi između SAD i Evrope ukazuju da Stari kontinent pokušava da se otrgne američkom uticaju.

Komentarišući to što se samo dan nakon pokretanja operacije SAD i njenih satelita "Prosperiti gardijan", čiji je cilj da zaštiti Crveno more od hutskih napada a u cilju očuvanja interesa Izraela, Španija povukla iz iste, uredništvo "Global tajmsa" konstatovalo je da, iako američki saveznici uvek podržavaju SAD i dele njihov stav, to ne znači da će neograničeno podržavati pomahnitale ideje Sjedinjenih Država koje su u suprotnosti s njihovim sopstvenim interesima.

Naime, Španija se predomislila, Francuska je rekla da će njena operacija u Crvenom moru ostati pod francuskom komandom, dok je Italija istakla da njena operacija nije deo "Prosperiti gardijana".

Cilj Sjedinjenih Država koje su pokrenule crvenomorsku alijansu, s jedne strane, jeste testiranje saveznika da li dele ista uverenja s njima o ovom pitanju, dok s druge strane Vašington koristi multilateralne diplomatske akcije kako bi prikrio svoju jednostranu podršku Izraelu, smatra uredništvo.

S tim u vezi, "mogli smo da osetimo snažnu želju Vašingtona da kontroliše Evropu i borbu Evrope da kontroliše sopstvenu sudbinu. Iskreno rečeno, SAD Evropu tretiraju kao lakeja", konstatuje se u uvodniku lista bliskog Komunističkoj partiji Kine.

"Evropa je platila ogromnu cenu za NATO. Evropa se nada da će steći stratešku nezavisnost, ali nije u stanju da to učini. U kontekstu rusko-ukrajinskog sukoba u poslednje dve godine, SAD su čvrsto vezale Evropu za mehanizam savezništva SAD. Evropa možda neće želeti da bude gadna kao SAD, ali njene pritužbe upućene Americi će biti sve brojnije, tako da će se razlike između SAD i Evrope uvećati", rekao je stručnjak za evropske studije na Šangajskom univerzitetu za međunarodne studije Gao Đen za "Global tajms".

Američka operacija "Prosperiti gardijan" razotkrila je svoju sramotu, ističe list, a Sjedinjene Države su izgubile kredibilitet i liderstvo bez obzira da li se radi o trenutnim sukobima u Pojasu Gaze, Ukrajini, ili je pak reč o ratu u Iraku ili Avganistanu. 

"Američki saveznici jasno vide da SAD samo izazivaju nevolje, ali nisu spremne da snose posledice. Umesto toga, dozvoljavaju svojim saveznicima da očiste nered. SAD koje su navikle da ih prate sada se susreću s odbijanjem", dodao je kineski vojni ekspert Sung DŽungping.

Izbor Španije pokazuje pukotine unutar transatlantskog saveza. SAD će morati da plate cenu za svoj egoizam i aroganciju, zaključuje "Global tajms" i podseća na izreku – pravedna stvar uživa veliku podršku, dok nepravedna stvar nalazi vrlo malo podrške.

LETE RAKETE: Ukrajinci napali Feodosiju, pogodili desantni brod „Novočerkask“

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA