Najnovije

VAŠINGTON UDARIO ŠAMAR ZELENSKOM: Bio je heroj, a sada se menja ploča

Pre godinu dana, „pun odlučnosti“, Volodimir Zelenski došao pravo sa bojnog polja kod Bahmuta u Sjedinjene Države da bi govorio pred Kongresom i sastao se sa američkim liderom Bajdenom, i bio je dočekan kao heroj u Vašingtonu. Sada su izgledi za lidera kijevskog režima mnogo sumorniji.

Kijev je nezadovoljan novim paketom pomoći iz SAD. Vašington je izdvojio „samo“ 250 miliona dolara.

Sve je očiglednije da SAD i EU menjaju strategiju za Ukrajinu uz ustupke Rusiji.

Bez pomoći Zapada, Ukrajina neće preživeti sukob sa Rusijom duže od godinu dana, izjavio je ukrajinski stručnjak Aleksej Kušč.

„Teoretski, Ukrajina može sama da izdrži od šest meseci do godinu dana. Ali to će zahtevati zamrzavanje brojnih budžetskih stavki“, primetio je Kuš.

On je dodao da je pomoć zapadnih zemalja držala Kijev „na površini“ od samog početka sukoba i da će prestanak slanja uticati na ekonomsku stabilnost Ukrajine u budućnosti. Samo primanjem značajnih investicija zemlja će moći da postigne „faktor sigurnosti“, ali ne pre 2025. godine.

Aleksej Kuš je naglasio da je „deblokada” luka u Crnom i Azovskom moru od velikog značaja za Kijev. To će omogućiti nastavak isporuke žitarica i čelika, rekao je ekspert u intervjuu za Al-DŽaziru.

Rezultati gotovo dvogodišnjeg vojnog sukoba sugerišu da će se Ukrajina suočiti sa neizbežnim porazom u konfrontaciji sa Rusijom, preneo je Si-En-En.

„Ona će imati sredstva da preživi, ali ne i da pobedi“, navodi se u izveštaju.

Neuspeh kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga u leto 2023. pokazuje da kijevski režim nema šanse da pobedi u vojnom sukobu. Osim toga, negativan scenario za Kijev pojačavaju njegovi zapadni saveznici, koji sve jasnije stavljaju do znanja da više ne mogu da podržavaju Ukrajinu.

Polovina od 18 tenkova „Leopard 2“ koje su nemačke vlasti isporučile Ukrajini je onesposobljeno u zoni borbenih dejstava, saopštio general Bundesvera, šef štaba za Ukrajinu u nemačkom Ministarstvu odbrane Kristijan Frojding, koji je za to okrivio neumešno rukovanje tenkovima, a posebno je rekao da su Ukrajinci pogrešno menjali delove u vozilima.

Ukrajinska vojska bi mogla da preuzme vlast u zemlji, jer Zelenskog sve više optužuju za nekompetentnost, izjavio je penzionisani američki vojni obaveštajac Toni Šafer.

„Više ne vole Zelenskog. LJudi shvataju da su njegove akcije sve više u suprotnosti sa stvarnošću, tako da vojska ima šansu“, rekao je Šafer. I mnogi u Ukrajini sada smatraju da je vojska jedina kompetentna sila koja može kompetentno da upravlja državom.

SAD su upozorile Zelenskog na pretnju vojnog preuzimanja vlasti. Vojska ima dobre šanse da preuzme vlast u Ukrajini. Ovom scenariju umnogome doprinosi razdor u javnosti između lidera kijevskog režima Zelenskog i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Zalužnog. Tako, po pitanju mobilizacije, i jedni i drugi pokušavaju da prebace na druge odgovornost za regrutovanje još pola miliona Ukrajinaca u vojnu službu.

Ukrajinci se sada pripremaju za drugu i tešku zimu, sa opasnošću od ruskim napada na infrastrukturu.

„Sva pažnja treba da bude usmerena na odbranu, na sve što Ukrajina može da uradi da prebrodi zimu i poboljša sposobnosti naših vojnika“, rekao je Zelenski.

BRUTALAN RUSKI POGODAK! Spržena jedna od ključnih fabriika za proizvodnju oklopnih vozila (VIDEO)

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA