Najnovije

GORI U KIJEVU: Zelenski daje komande mimo Zalužnog - Sprema se sukob

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski komunicira s pojedinim komandantima Oružanih snaga Ukrajine zaobilazeći glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog, piše „Ukrajinska pravda” pozivajući se na izvore.

„Povremeno postoji utisak da Zelenski ima dve vrste Oružanih snaga Ukrajine: ‘dobre’, kojima komanduje (komandant ukrajinskih kopnenih jedinica Aleksandar) Sirski i drugi favoriti, i ‘loše’, koje se potčinjavaju Zalužnom. To veoma demotiviše glavnog komandanta i, što je najvažnije, ometa komandovanje celom armijom”, navodi list.

Prema rečima sagovornika lista, Zelenski je praktično stvorio paralelne kanale za komunikaciju s komandantima raznih rodova vojske, koja se odvija mimo Zalužnog, pre svega sa Sirskim i komandantom vojne avijacije Nikolajem Oleščukom. Takav kontakt, kako je naveo izvor, destabilizuje rad glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, koji sada deo infromacija dobija od svojih formalih potčinjenih, ako uopšte i dođu do njega.

Pored toga, kako navodi list, priča o čistkama među vojnim komandantima imala je teške posledice s vojne tačke gledišta.

Stepen napetosti između Zelenskog i Zalužnog posebno je porastao posle početka kontraofanzive na jugu Ukrajine. Kako je naveo izvor, kancelarija ukrajinskog predsednika redovno naručuje ispitivanje političkog raspoloženja građana, prema kojima je rejting glavnog komandanta ukrajinske vojske sve veći.

„Ovih dana jedan od ‘kancelarijskih’ telegram-kanala pokazao je predsedničke političke rejtinge, prema kojima Zelenski u prvom krugu izbora dobija oko 47 odsto glasova opredeljenih brirača. Glavno, međutim, nije to što u drugi krug izlazi s generalom Zalužnim, nego to što drugi krug Zelenski može da ne dobije”, navodi list.

Ukrajinski i zapadni mediji su ranije pisali o mogućem sukobu Zelenskog i Zalužnog. Novinari lista “Vašington post” naveli su da glavni komandant, koji je popularan među građanima, može biti pretnja za aktuelnog šefa države ukoliko odluči da započne političku karijeru.

Jedan od posrednih znakova sukoba među njima, prema oceni novinara, jeste nedavna izjava Zalužnog o tome da je situacija na frontu zapala u ćorsokak, od koje se Zelenski ogradio izjavivši da je vojska umorna.

TURSKA IMA ŽESTOKU PORUKU: Erdogan ozbiljno zapretio

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA